Peking podstiče bicikliste

Gradske vlasti Pekinga objavile su plan koji bi kinesku prestonicu učinio pogodnijom za bicikliste, čime bi se smanjilo zagađenje i saobraćajne gužve.

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

21:46

Default images

Kina je decenijama važila za "carstvo biciklista", ali u vreme naglog privrednog rasta, sve više Kineza kupuje automobile. Ona je 2009. godine pretekla SAD kao najveće tržište automobila sa oko 13,6 miliona prodatih vozila. Na ulicama 17-milionskog Pekinga je oko četiri miliona automobila, a broj vozila nastavlja da raste i guši preopterećen sistem saobraćajnica.

Skoro petina, tačnije 19,7 odsto stanovnika Pekinga i dalje vozi bicikl, a vlasti se nadaju da će se do 2015. godine udeo biciklista povećati na 23 odsto.

Pre nekoliko decenija bicikli su bili glavno prevozno sredstvo u Pekingu i drugim gradovima, a koristilo ga je oko 90 odsto staovništva.

Gradske vlasti će obnoviti biciklističke staze koje su ranije uklonjene da bi se napravilo mesta za automobile i autobuse.

Biće napravljeno više parking mesta za bicikle, posebno pored autobuskih i stanica podzemne železnice, rekao je direktor gradske komisije za saobraćaj, Liu Sjaoming.

Vlasti će, pored mera podrške biciklistima, uvesti nova ograničenja za vozače automobila.

U Pekingu je trenutno na snazi zabrana vožnje jednog dana u nedelji, a dan kada Pekinžani ne smeju da voze svoje automobile određen je poslednjim brojem na registarskoj tablici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: