Protest radnika "Zdravlje Aktavisa"

Bivši radnici i manjinski akcionari "Zdravlje Aktavisa" protestovali su ispred fabrike, optuživši bivše rukovodstvo i predstavnike države za lošu privatizaciju.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.01.2010.

16:36

Default images

Ta grupa radnika je zatražila i da se otpušteni vrate na posao. Kompanija "Zdravlje Aktavis" je u prošloj godini, zbog posledica svetske ekonomske krize,smanjila broj radnika. Nakon privatizacije u toj kompaniji je bez posla ostalo blizu 1.700 radnika.

Bivši radnici i manjinski akcionari optužili su bivšeg ministra za privredu i privatizaciju Aleksandra Vlahovića, bivšeg direktora Direkcije za privatizaciju i sadašnjeg premijera Srbije Mirka Cvetkovića, kao i bivše fabričko rukovdostvo.

Radnici zahtevaju da se svi oni kazne zato što je fabrika, kako su istakli, prodata u bescenje za 3,5 miliona evra.

"Tražimo da se preispita odgovornost učesnika prodaje, da se uhapse i da se svi otpušteni vrate na posao", kazao je bivši radnik "Zdravlja" Nenad Nikolić, rekavši da je radnicima obećavana veća proizvodnja i plate od 1.000 evra.

"Umesto toga ostala je šačica ljudi u fabrici, a mi smo morali da odemo pod velikim psihološkim pritiskom", dodao je on.

Leskovačka farmaceutska kompanija je pivatizovana pre sedam godina, a većinski vlasnik postala je islandska firma "Aktavis" koja je za paket od 70 odsto akcija platila 3,5 miliona avra.

U međuvremenu je sa otpremninama od 200 do 700 evra po godini radnog staža iz fabrike otišlo blizu 1.700, od ukupno 2.060 radnika.

U kompaniji Zdravlje Aktavis ocenjeno je da su protesti neosnovani i neprikladni, budući da je privatizacija Zdravlja proglašena za jednu od pet najboljih privatizacija u Srbiji, a da je smanjenje broja zaposlenih sprovedene po važećim zakonima i propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: