Poslednji TV duel kandidata

U Hrvatskoj je na snazi tišina pred predsedničke izbore u nedelju. Više od četiri miliona birača u nedelju odlučuje o novom predsedniku posle Stjepana Mesića.

Izvor: B92, Beta

Subota, 09.01.2010.

00:29

Default images

Neposredno pred početak izborne tišine, predsednički kandidati Ivo Josipović i Milan Bandić su se sastali u drugom i poslednjem TV duelu. Kandidati su se gotovo sve vreme sa uvažavanjem obraćali jedan drugom, a glasovi su postali povišeni tek kada su na dnevni red došli odnosi sa Srbijom.

Kandidat Socijaldemoratske partije Ivo Josipović izjavio je na Hrvatskoj radio-televizji da bi do povlačenja hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid moglo da dođe tek kada bi Srbija ispunile sve uslove iz hrvatske tužbe, kao što su vraćanje kulturnog blaga i kažnjavanje za ratne zločine.

Bandić je odgovorio da će "kada bude prihvaćena, hrvatska tužba pobiti protivtužbu Srbije".

On je optužio Josipovića, koji je učestvovao u pisanju hrvatske tužbe, da u njoj nisu pobrojani logori u Srbiji, na šta je Josipović izvadio mapu, koja je deo tužbe, na kojoj su označeni svi srpski logori.

Bandić je, međutim, ostao pri tvrdnji da je tužbu pročitao i da se u njoj logori ne spominju, a Josipović mu je odgovorio da mu je "vrlo drago što je pročitao tužbu koja je napisana na sofisticiranom engleskom", aludirajući na to što Bandić ne govori engleski.

Kandidat SDP-a kazao je da neznanje engleskog Bandića ne čini manje vrednim, ali da ga čini manje kompetentnim za obavljanje funkcije predsednika.

Drugi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj održava se u nedelju, 10. januara ove godine. Pravo glasa ima oko 4,5 miliona birača, za njih će biti otvoreno 6.863 biračkih mesta, od kojih 250 u inostranstvu. Sve ankete predviđaju sigurnu pobedu kandidata SDP-a u drugom krugu.

U prvom krugu izbora, koji je održan 27. decembra 2009. godine, nijedan od ukupno 12 predsedničkih kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih na birališta. U drugi krug ušla su dvojica kandidata s najviše osvojenih glasova - Josipović je dobio 32,42 odsto, a Bandić 14,83 odsto glasova.

Na dosadašnjim izborima po dva puta su za predsednika bili izabrani preminuli Franjo Tuđman (1992. i 1997.) i aktuelni šef države Stjepan Mesić (2000. i 2005.).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: