Kuba odbacuje optužbe SAD-a

Kuba je odbacila optužbe SAD-a da podržava terorističke grupe i zatražila da je izbrišu sa američke liste "država koje finansiraju terorizam".

Izvor: B92

Petak, 08.01.2010.

17:32

Default images

U saopštenju kubanske vlade osporene su tvrdnje Vašiongtona da Kuba podržava baskijske i kolumbijske grupe povezane sa terorističkim aktivnostima i da pruža utočište beguncima iz SAD.

Kuba, takođe, zahteva da se odmah izbriše sa američke terorističke liste, na koju je stavljena 1982. godine, za vreme američkog predsednika Ronalda Regana.

Svrstavanje Kube među terorističke zemlje je "nepravedno, neosnovano i politički motivisano obeležje koje je u suprotnosti sa primernim ponašanjem naše zemlje u burbi protiv terorizma", navedeno je u saopštenju.

Kao razlog stavljanja Kube na listu država koje finansiraju terorizam Vašington je istakao pružanje skloništa pripadnicima baskijske separatističke gurpe u Španiji ETA i davanje podrške kolumbijskim pobunjenicima.

Kuba tvrdi da je mali broj pripadnika ETA živeo na Kubi u dogovoru sa španskom vladom, ali da nisu činili terorističke aktivnosti dok su bili u toj zemlji.

Što se tiče kolumbijskih pobunjenika, kubanske vlasti tvrde da su od njih sve strane tražile da učestvuju u mirovnom procesu i da je zbog toga povremeno bila domaćin pregovora.

SAD su, sa druge strane, davale utočište "stotinama kriminalaca, ubica i terorista" za koje se u saopštenju kaže da su delovali protiv kubanske vlade od 1959. godine, kada je na čelo države došao Fidel Kastro, koji je 2008. predao vlast mlađem bratu Raulu.

Lideri Kube kritikovali su američkog predsednika zbog neuspeha da u većoj meri promeni politiku Vašingtona prema Havani.

Da bi se unapređenje odnosa nastavilo, Obama je kazao da Kuba mora da poboljša ljudska prava i oslobodi političke zatvorenike, na šta su Kubanci odgovorili da su to pitanja unutrašnje politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: