Radovi na Koridoru 11

Srbija će u 2010. početi izgradnju autoputa Beograd–južni Jadran na takozvanom Koridoru 11, za koji analitičari ocenjuju da je reč o neopravdanim ulaganjima.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

10:33

Default images

Za radove na izgradnji autoputa 11 prema luci Bar u Crnoj Gori, iz budžeta Srbije za sledeću godinu izdvojeno je 20 miliona evra. Analitičari, međutim, kažu da su ulaganja u ovaj put neopravdana i navode da bi bilo bolje da se sva pažnja usmeri na Koridor 10.

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić kaže da Koridor 11 samo radni naziv ovog puta s obzirom na to da Evropa ima 10 koridora, ali se nada da će i ovaj projekat biti uvršten u prioritete Unije i da će Srbija za taj posao moći da traži novac od evropskih banaka i svetske banke.

"Šezdeset hiljada italijanskih preduzeća pre svega sa Sicilije radi u Rumuniji i taj koridor je vrlo važan za njih. Koridor treba da bude Temišvar- Vršac-Beograd-Čačak, eventualno Ivanjica-Boljare, Bar-Bari. Dakle, italijanska i rumunska vlada su članice Evropske unije i one su spremne da taj projekat kandiduju u Evropskoj zajedici i on je već kandidovan", objasnio je Mrkonjić.

Neki od stručnjaka, međutim, smatraju da putni pravac prema Crnoj Gori ne ispunjava osnovne kriterijume za izgradnju autoputa, a to su gustina nasljenosti i robni promet.

Konsultant za strana ulaganja Mahmud Bušatlija ističe da je autoput jedna jako skupa igračka koja se nigde ne gradi ako ne može da isplati sebe za sedam-osam godina.

"Ako imate u vidu kakve su mogućnosti transporta na tom autoputu, ne vidim mogućnost da se on za 50 godina isplati. To verovatno ima neke dnevnopolitičke motive, možda će i doneti neki glas, ali pre svega treba voditi računa o koridoru 10, jer to je prioritet svih naših prioriteta što se tiče međunarodne infrastrukture koja bi imala nekog značaja i za dalji razvoj ove države", naglasio je on.

Ministar Mrkonjić navodi da je za izgradnju Koridora 10 obezbeđeno milijardu i sto miliona evra i najavljuje njegov završetak za malo više od dve godine.

"Mi smo oročili to i prvog maja 2012. biće završeno svih 250 kilometara autoputa kroz našu zemlju koji još nedostaje. Iduće godine planiramo da završimo deonicu od Horgoša do Beograda, ovaj deo od Novog Sada do Horgoša to je nekih 90 kilometara. Naravno, vodite računa, tu su i most Beška i obilaznica oko Novog Sada, a to je sigurno gotovo krajem sledeće godine", istakao je Mrkonjić.

Bušatlija, međutim, smatra da koridor 10 nikada neće imati nikakav ozbiljan značaj dok ne završimo železnicu, jer je železnički transport od pet do 10 puta jeftiniji nego putni transport.

"Nažalost kod nas nije koordinisan taj posao, jer se planira putni deo nezavisno od železničkog, iako je to jedinstven koridor", dodaje on.

Bušatlija navodi da o katastrofalnom stanju na železnici svedoči činjenica da vozovi u Srbiji na Koridoru 10 idu prosečnom brzinom od 35 kilometara na čas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: