Irak: 127 žrtava u seriji napada

U seriji napada automobilom bombom, koji su izvedeni gotovo istvoremeno jutros u raznim delovima Bagdada, poginulo je najmanje 127 osoba, a 448 je ranjeno.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 08.12.2009.

10:12

Default images

Napadi su izvedeni automobilima bombama, a policija pretpostavlja da su angažovani i bombaši samoubice. Glavna meta terorista bila su iračka ministarstva. U međuvremenu, iračka vlada objavila je da se parlamentarni izbori, zakazani za 15. januar, odlažu za sedam nedelja.

Centar Bagdada prvo su potresle tri snažne eksplozije. Četvrta detonacija odjeknula je na pijaci Rasafi u kvartu Šorža, takođe u centru prestonice.

''Za koji zločin smo krivi? Deca i žene su pod ovim ruševinama. Zašto je iračka vojska dozvolila automobilu punom eksploziva da prođe? Kako ga nisu otkrili detektorima", pita se očevidac Ahmed Džabar.

Prva tri napada dogodila su se nedaleko od zgrada Ministarstva rada, Palate pravde i Ministarstva finansija u takozvanoj “Zelenoj zoni”, koju sada obezbeđuju iračke snage bezbednosti.

Time su teroristi poslali jasnu poruku aktuelnim vlastima, koje su danas objavile da se drugi krug parlamentarnih izbora, odlože za sedam nedelja.

"Posle razmatranja svih okolnosti i mogućnosti izborne komisije, zaključeno je da izbori treba da se održe 6. marta 2010., umesto 15 februara kako je ranije najvljivano", saopštio je portparol iračkog predsednika Naser al Ani.

Iračke snage bezbednosti strahuju da bi najava izbora mogla da izazove porast nasilja, koje za cilj ima diskreditovanje prozapadne vlade premijera Nurija al Malikija.

Pored toga, današnji napadi pokazali su i da ekstremisti lako mogu da prođu sve barijere i napadnu dobro čuvana mesta, što je dodatni udarac za domaće snage bezbednosti koje treba da preuzme odgovornost za red u zemlji posle povalačenje koalicionih snaga.

Poslednji veliki napad u Bagdadu dogodio se krajem oktobra kada je u eksploziji dva automobila bombe ispred zgrade gradske vlado poginulo 155 ljudi.

U avgustu u napadu bombaša samoubice na zgrade Ministarstava finansija i spoljnih poslova život je izgubilo 100 osoba.

EU osudila napade

Predsedništvo Evropske unije oštro je osudilo terorističke napade u Bagdadu.

"Predsedništvo EU oštro osuđuje današnje gnusne terorističke napade u Bagdadu, u kojim je pet automobila-bombi eksplodiralo u razmaku od nekoliko minuta, kao i ostale napade koji su se desili u poslednje vreme", navodi se u saopštenju švedskog predsedništva EU.

"Cilj terorističkih napada ove vrste jeste stvaranje nestabilnosti. Predsedništvo stoga poziva sve zainteresovane strane da se pozabave bezbednosnom situacijom i rade na stvaranju stabilnog i demokratskog okruženja u Iraku", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: