Šabić kritikuje povlačenje računa

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić ocenio je da nije dobar potez to što je Vlada iz skupštinske procedure povukla završni račun budžeta za 2008. godinu.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

13:58

Default images

On je naveo da nije dobro što je Vlada povukla dokument koji je već stigao u Skupštinu i u koji su poslanici imali uvid. Komentarištući izveštaj revizora u kojem su utvrđene nepravilnosti u korišćenju budžetskih sredstava, Šabić rekao da je DRI najviši organ vlasti u oblasti revizije i javnih rashoda, čiji se akti ne mogu pobijati čak ni pred sudom.

Prema njegovim rečima, zbog toga komentari budžetskih korisnika o nalazima DRI u medijima deluju "krajnje neumesno".

"Organi vlasti koji su bili kontrolisani mogli su da reaguju na nalaze revizora dok je postupak revizije sprovođen, a ne nakanadno", rekao je Šabić.

Prema njegovim rečima, činjenica da je Srbija godinama uz Vatikan, bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala državnu revizorsku instituciju govori o značaju pojavljivanja ovog izveštaja.

"Prvi put nismo više neko ko ružnim primerom netransparentenosti štrči u Evropi", rekao je Šabić.

DRI je prošle nedelje Skupštini dostavila izveštaj o reviziji budžeta za 2008. godinu koji je obuhvatio kontrolu 14 ministarstva, tri uprave i Direkciju za imovinu Srbije.

To je bio prvi revizorski izveštaj zavrsnog računa republičkog budžeta koji je posle 2002. godine dostavljen Skupštini. U njemu je navedeno da su državni revizori utvrdili brojne nepravilnosti i kršenja zakona u trošenju prošlogodišnjeg budžeta, a najveći deo odnosi se na javne nabavke i ugovore o delu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: