Putin: Sporazum garant dotoka gasa

Rusija veruje da postojeći gasni sporazumi sa Ukrajinom garantuje stabilno snabdevanje Evrope tim energentom, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

23:58

Default images

"Mi iskreno očekujemo da će svi ranije postignuti sporazumi biti primenjeni i sa naše strane garantujemo punu primenu", rekao je Putin posle sastanka sa ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko, koju je pohvalio za jačanje suverenosti Ukrajine i izgradnju stabilnih veza sa Moskvom.

"Bilo bi veoma dobro da dočekamo Novu godinu bez ikakvih iznenađenja", rekao je ruski premijer.

Putin je dodao da će ruski proizvođač i izvoznik prirodnog gasa "Gasprom" i ukrajinska naftna i gasna kompanija "Naftogas Ukrajine" razmotriti nove količine gasa koji će biti isporučen Ukrajini za narednu godinu, uzimajući u obzir ekonomsku krizu u Ukrajini.

On je i najavio da će cena isporuke gasa za evropske potrošače preko ukrajinske teritorije u 2010. porasti za 60 odsto, preneo je Itar-Tas.

Ruski premijer je rekao da mu je "prijatno" da sarađuje sa Julijom Timošenko i pohvalio je premijerku Ukrajine za jačanje suverenosti Ukrajine i izgradnju stabilnih veza sa Moskvom.

"Ukrajina plaća isporuke prirodnog gasa (uvezenog iz Rusije) i nastaviće da to čini ubuduće. Pored toga, mi ćemo nastaviti da ispunjavamo naše obaveze tačno i precizno kada je reč o isporuci ruskog gasa evropskim potrošačima", rekla je Timošenkova posle sastanka sa Putinom.

Ona je zahvalila Putinu za izlaženje u susret ukrajinskim zahtevima vezanim za gasne sporazume u uslovima krize.

Podsetimo, Ukrajina je tražila od Rusije da u ugovoru za gas za 2010. godinu smanji isporuke za 35 odsto, sa 52 na 33,75 milijardi kubnih metara, a u zahtevu je kao razlog naveden pad industrijske proizvodnje u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: