Dva teška slučaja novog gripa

Jedan oboleli od novog gripa u Požegi je u veoma teškom stanju. Pacijentkinja u Kragujevcu i dalje na aparatima.U bolnicama u više gradova zabranjene posete.

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.10.2009.

10:31

Default images

Zdravstveni centar Užice potvrdio je na konferenciji za medije da je četrdesetogodišnji vozač iz Požege, koji je zbrinut u Užičku bolnicu oboleo od novog gripa. Pacijent je u teškom stanju, priključen je na veštačka pluća i pod stalnim je nadzorom lekara.

U Zlatiborskom okrugu nije proglašena epidemija novog gripa, ali su zabranjene posete bolnicama, među kojima i bolnicama u Požegi i Užicu.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Užicu Biljana Mijović rekla je da slučaj iz Požege do sada jedini laboratorijski potvrđen slučaj obolevanja od virusa H1N1 u Zlatiborskom okrugu, kao i "jedan od retkih u teškoj formi bolesti".

U Kragujevačkom kliničkom centru od danas su, zbog učestalih respiratornih infekcija, zabrenjene posete, a svi zaposleni po nalogu direktora Radomira Pavlovića nose žaštitne maske. Dvadesettrogodišnja pacijetkinja koja je juče primljena u kragujevački Urgentni centar sa težim oblikom virusa H1N1 još uvek je u životnoj opasnosti, ali se njeno zdravsteno stanje stabilizovalo po priključenju na aparate za veštačko disanje i uvođenje u veštački san, izjavio je za B92 načelnik anestezije Ivan Grgić.

Prema njegovim tvrdnjama lekari još nemaju pouzdane informacije na koji način je pacijetkinja zaražena virusom novog gripa.

Doktor Grgić procenjuje da je virus prisutan u populaciji s obzirom da se ne zna na koji način su pacijeti zaraženi i savetuje građanima da vode računa o svom zdravlju.

Pacijentkinja, koja je student medicine, juče je sa Infektivne klinike, gde je bila smeštena od utorka prebačena u izolovanu jedinicu Urgentnog centra, pošto je potvrđeno da boluje od virusa novog gripa.

Ovo je drugi slučaj lečenja od novog gripa H1N1 u Kliničkom centru u Kragujevcu, ali je reč o prvoj osobi iz ovog grada koja je obolela od tog gripa.

Dečak oboleo od novog gripa dobro

Dečak koji je oboleo od novog gripa i koji je u Institutu za majku i dete u Beogradu, oseća se dobro.

Direktor Instituta Dragutin Tričković kaže da je pacijent dobro odreagovao na terapiju, da više nema temperaturu i da se očekuje njegov skori oporavak.

Dečak koji je zaražen virusom H1N1, u Institut za majku i dete došao je pre tri dana.

Direktor Instituta za makju i dete Dragutin Tričković kaže da su pacijentu obolela oba plućna krila, a pošto su rezultati pokazali da je reč o novom gripu, odmah je primenjena adekvatna terapija.

"Dete je već dva dana bez temperature, bez kašlja, bez bolova. Danas je počeo i da uzima hranu i mi se nadamo da će to proći sasvim zadovoljavajuće", objašnjava on.

Tričković kaže i da zbog informacija o sve većem broju obolelih u našoj zemlji u Institut svakodnevno sve više roditelja dovodi decu iako nema realne potrebe za tim.

"Svaka visoka temperatura koja traje preko tri dana i ne pada na anti-piretike, bolovi u mišićima, suvi kašalj, bol u grudima i kao najteže otežano disanje, kada vidite dete da koristi dodatnu muskulaturu za disanje ili ne može da izgovori reč, to je sve alarmantno za H1N1. To je sve ono što roditelji mogu da primete", navodi on. Lekari savetuju da deca što više vrema provode na otvorenom prostoru, da više puta dnevno peru ruke, da koriste vlažne maramice u svakoj prilici i da izbegavaju skupove na kojima je moguć kontakt.

Zabrinutost građana osetili su i apotekari. Dragana Stojić iz apoteke "Eks tempore" kaže da je interesovanje za maskama veliko, posebno u poslednja dva dana.

U apotekama koje je kontaktirao B92 imaju tek poneku kutiju leka “tamiflu“. Kažu da je interesovanje građana svakim danom veće, dok se lek u veleprodaju teško nalazi.

Sedam sumnjivih slučajeva u Paraćinu

U paraćinskom Zdravstvenom centru na dečjem odeljenju zbrinuto je još sedmoro dece sa povišenom temperaturom za koje se sumnja da su oboleli od novog gripa N1H1.

Od njih su uzeti uzorci krvi i poslati u laboratoriju Torlak na analizu. Rezultati se očekuju u ponedeljak, izjavila je danas Tanjugu dr Sladjana Vasić, direktor Zdravstvenog centra u Paraćinu i naglasila da zasada nema epidemije u opštini.

U Zdravstvenom centru preduzete su sve mere za ovakve slučajeve, naglasila je direktorka te zdravstvene ustanove.

Inače, oboleli učenik Osnovne škole "Momčilo Popović Ozren" u Paraćinu, koji se leči na dečjem odeljenju od novog gripa, dobro je oporavlja, rekao je za Tanjug njegov otac.

Ministar: Ozbiljno primeniti mere prevencije

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je danas da je, prema evidenciji, ukupno 153 obolelih od novog gripa, a posebno je ukazao da svaka škola mora da se ponaša kao da je "virus već prisutan".

Mere prevencije, poput pojačane lične i kolektivne higijene i izbegavanja direktnog kontakta, treba da budu primenjivane na ozbiljniji način nego do sada, kazao je ministar.

On je podsetio da osim Vojne gimnazije u Beogradu nijedna druga škola nije zatvorena, i da neće biti preventivnog zatvaranja škola, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: