Bodstrom: Bilt pustio Plavšićevu

Švedska vlada je pustila Biljanu Plavšić iz zatvora, a o tome je direktno odlučivao šef diplomatije Karl Bilt, kaže bivši ministar pravde Tomas Bodstrom.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

09:59

Default images

Bodstrom je sada poslanik i predsednik pravosudnog komiteta u parlamentu Švedske. "Bilt je jako blizak Biljani Plavšić. Bio je i svedok na suđenju u Haškom tribunalu u njenu korist", rekao je Bodstrom u intervjuu koji objavljuje sarajevski "Dnevni avaz".

"Kada je prvi put odlučivano u švedskoj vladi o zahtevu za prevremeno puštanje na slobodu, Bilt nije prisustvovao toj sednici, nije o tome odlučivao i to je bila ispravna odluka. Sad kad je odluka o njenom oslobađanju donesena, Bilt je učestvovao u tome. To je ozbiljna greška", rekao je on.

Bodstrom je zatražio od parlamenta da razmotri ulogu Bilta o puštanju Biljane Plavšić, jer je "on izjavio da Haški tribunal odlučuje o tome koliko će Plavšićeva ostati u zatvoru u Švedskoj, a to nije tačno pošto o tome odlučuje švedska vlada".

"Tribunal je samo propisao dužinu kazne, a vlada odlučuje o prevremenom puštanju. Za to što je Plavšićeva danas na slobodi u Srbiji zaslužna je švedska vlada. Oni su to hteli, nisu to morali učiniti. Bilt ni u kojem slučaju nije smeo o tome odlučivati", rekao je bivši švedski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: