Godišnjica oslobođenja Beograda

Predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, prisustvovali su svečanoj akademiji u centru “Sava”, povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 20.10.2009.

01:17

Default images

Tokom svečane akademije "Beograd pamti 65 godina slobode", Tadić je izjavio da je Srbija zemlja koja je uvek branila sve tekovine na kojima se zasniva današnja evropska tradicija. Predsednik Srbije je naveo da "upravo zbog budućnosti treba da pamtimo i zajedničku antifašističku prošlost Srbije i Rusije".

"Moramo da sačuvamo to iskustvo od svih onih koji u našem okruženju osporavaju naše demokratske kapacitete i negiraju antifašističku borbu Srbije", poručio je Tadić.

"Mi smo danas otvoreno, demokratsko i tolerantno društvo, koje se najoštrije suprotstavlja nasilju, političkom ekstremizmu, i u kome nikada neće biti mesta za ekstremne političke organizacije koje manipulišu patriotizmom", poručio je predsednik Srbije.

Ruski redsednik Dmitrij Medvedev rekao je da Rusiju i Srbiju danas povezuju slavna zajednička istorija, zajedničke duhovne vrednosti, težnja da živimo u slozi i pomažemo jedni drugima i zajednička odbrana poštenog pogleda na istoriju, što je danas, nažalost, neophodno.

"Mi smo deca onih ljudi koji su odbranili pravo da živimo u slobodnom svetu i o u obavezi smo da sačuvamo sećanje na njih, posebno danas kada se pokušava izvrnuti istorija - oslobodioci prikazati skoro kao okupatori, a dželati kao oslobodioci", rekao je Medvedev na Svečanoj akademiji u centru “Sava“.

Prema njegovim rečima, takav gubitak pamćenja je veoma opasan i može rasplamsati nepoverenje i neprijateljstvo između država i naroda.

"Učinićemo sve da ne dopustimo takav razvoj događaja", rekao je on.

Svačanoj akademiji, pored ruske delegacije, prisustvovali su i brojni srpski zvaničnici kao i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Ranije danas predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, položili su vence na Spomenik oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

Venac je položio i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i delegacija boraca koji su učestvovali u borbama za oslobađanje glavnog grada. Uz intoniranje državnih himni, Tadić i Medvedev odali su počast oslobodiocima Beograda i potom se upisali u Spomen knjigu posvećenu palim borcima.

Nadletanje helikoptera najavilo je dolazak važnog gosta, Dmitrija Medvedeva.

Čim su se otvorila vrata njegove limuzine od pet tona, njegov izlazak iz auta pratila je salva aplauza okupljenih i skandiranje.

Kako je protokolom bilo predviđeno, dva predsednika su sa gradonačelnikom Beograda i predstavnicima SUBNOR-a položili vence na spomenik.

Mnogo pre dolaska dva predsednika na Groblje oslobodilaca stigli su rusofili, koji su strpljivo čekali predsednika Medvedeva.

Nosili su srpske i ruske zastave, ali i slike trenutnog i bivšeg ruskog predsednika.

Stranačkih obeležja je bilo malo, i to uglavnom naprednjačkih.

Na platou ispred Spomenika oslobodiocima Beograda, pojavili su se potom i 25 najuglednijih živih učesnika Drugog svetskog rata i jedina živa žena narodni heroj, Dana Milosavljević.

Onda su polako počeli da pristižu i zvaničnici Srbije - ministri Vuk Jeremić, Rasim Ljajić, Dragan Šutanovac i Ivica Dačić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i drugi.

Interesantno je da su prvi put od 1985. godine izložene boračke zastave iz Drugog svetskog rata, koje se iznose samo u slučaju dolaska pobednika.
Oslobaðanje Beograda (Tanjug)
Na Groblju oslobodilaca Beograda počiva 961 borac Crvene armije i 2.994 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije od toga većina (2.092) sahanjena je u zajedničkoj grobnici.

Svi oni su dali živote za oslobođenje Beograda oktobra 1944. godine, a u zajedničkoj grobnici sahranjen je 1.381 borac Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 711 pripadnika Crvene armije.

Opširnije o tome kako je teklo oslobađanje Beograda, možete čitati u tekstu novinara "Vremena" Filipa Švarma, u Pregledu štampe. Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev nešto posle 20 časova otputovao je iz Beograda predsedničkim avionom "Iljušin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: