Kampanja ili rasne predrasude?

Romi, radnici jednog češkog građevinskog preduzeća, u okviru kampanje za podršku obrazovanju morali su da nose majice sa napisom: "Trebalo je bolje da učim".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2009.

14:22

Default images

Reklamnu kampanju je uradila agencija “Anderlajn” po narudžbini Internet sajta skoly.cz koji promoviše veću obrazovanost među mladim Česima, a vlasnik građevinskog preduzeća “Šlehofer”, koji je svoje romske radnike, inače gastarbajtere iz Slovačke "iznajmio" i sam je obukao istu majicu, kako ne bi bio optužen za rasizam.

"Dali su nam cigarete i pivo. Ali mi smo završili školu. Jutros su nam podelili majice i kazali da ih obučemo, zato su na nama. Ionako je to samo na dva dana", kazao je za sajt češkog dnevnika "Pravo" jedan od Roma.

"Majice im ne smetaju. Ionako nisu nikakvi pametnjakovići", rekao je vlasnik preduzeća František Šlehofer odbijajući da su njegovi radnici zloupotrebljeni za kampanju i reklamu.

Reklamna agencija takođe se brani od optužbi da je prešla granicu rasističkih insinuacija i da se istovremeno podsmeva ljudima koji za život zarađuju svojim rukama.

"Pošli smo od narodne izreke koja decu upozorava da uče jer će u suprotnom završiti sa lopatom u ruci", navodi se u saopštenju direktora agencije Mareka Ržidkija.

Protiv takve reklame i kampanje pobunile su se češke skole, pre svega one koje obrazuju preko potrebne zanatlije a koje iz godine u godinu imaju sve manje đaka pošto češki roditelji radije za decu biraju kancelarijske profesije, čak i kada neće moći da nađu posao.

"Kampanja je na samoj granici. Možda ju je već i prešla", rekao je sajtu "Prava" direktor praške Građevinske srednje škole Miloslav Janeček.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: