Optužena devetočlana grupa

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv devet osoba zbog više krivičnih dela, među kojima je i ubistvo Željka Đedovića.

Izvor: B92

Petak, 02.10.2009.

16:56

Default images

Grupa je optužena zbog zločinačkog udruživanja, iznuda, falsifikovanja isprave, a trojica se terete i za teško ubistvo valjevskog biznismena Željka Đedovića. Optuženi su Milan Lazarević kao organizator grupe, zatim Zoran Jeličić, Milan Milijanović, Nebojša Goloskoković, Aleksandar Pavlović, Dejan Velimirović, Mirko Lazarević, Marko Miličković i Aleksandar Bošković.

Kako je saopštilo Tužilaštvo, svima se na teret stavlja zločinačko udruživanje, više iznuda i falsifikovanje isprave, dok se trojici prvooptuženih – Milanu Lazareviću, Zoranu Jeličiću i Milanu Milijanoviću, na teret stavlja i teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Trojici prvookrivljenih na teret je stavljeno da su 3. aprila ove godine u Valjevu iz "bezobzirne osvete i na podmukao način" ubili Željka Đedovića.

Nezadovoljan odlukom Vrhovnog suda Srbije, kojom je Đedoviću ukinut pritvor u kome se nalazio zbog sumnje da je podstrekavao na njegovo ubistvo, Lazarević je napravio plan ubistva Đedovića, dajući okrivljenim Jeličiću i Milijanoviću uputstva kako da izvrše ubistvo.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, okrivljeni Lazarević je u periodu od druge polovine 2006. godine do aprila ove godine na području Valjeva organizovao kriminalnu grupu koja je duže vršila iznude, ubistva i druga krivična dela.

Prvooptuženi je određivao sastav i broj članova grupe koji će to krivično delo da izvrše, dajući im uputstva o načinu izvršenja dela, sredstva za njihovo izvršenje kao i podatke o ličnim i porodičnim prilikama oštećenih.

Ostali optuženi su kao članovi te kriminal grupe nakon kontinuiranih pretnji upotrebljavali silu, nanosili telesne povrede, materijalnu štetu, pokušavali da ubiju i ubijali osobe koje su odbijale da izvrše zahteve grupe, navodi Tužilaštvo.

Zahtevi su se često odnosili na to da uz odgovarajuću naknadu pripadnici grupe "pružaju zaštitu" u lokalima oštećenih ili osoba koje su se na bilo koji način suprotstavljale delovanju grupe.

Tužilaštvo je takođe predložilo da se okrivljenima produži pritvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: