Šutanovac: Nisu nas zvali u NATO

Dilema da li Srbija treba da uđe u NATO ili ne postoji samo u javnosti, jer Beograd još nije dobio poziv za članstvo u Alijansi, kaže Dragan Šutanovac.

Izvor: FoNet, Vreme

Četvrtak, 01.10.2009.

01:05

Default images

“Srbija još potpuno ne učestvuje ni u Partnerstvu za mir. Mislim da u okviru tog partnerstva postoji veliki broj mogućnosti i kvalitetnih aktivnosti koje Srbija tek treba da iskoristi”, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac u intervjuu nedeljniku “Vreme”.

On je podsetio na to da je Skupština Srbije donela odluku o vojnoj neutralnosti, iako je činjenica da ta odluka nije doneta na osnovu strategijskih dokumenata i vizije o saradnji u budućnosti.

"Srbija će vrlo brzo biti ostrvo u NATO, jer će sve zemlje u okruženju biti u NATO ili imati NATO snage na svom prostoru. Kakav odnos treba da imamo prema tradicionalno prijateljskim zemljama Grčkoj, Rumuniji, Slovačkoj, Španiji, od kojih očekujemo i imamo jaku podršku?", upitao je Šutanovac.

On je rekak da misli da se o tome izvesno vreme neće debatovati, ali će doći trenutak kada će i to važno pitanje biti postavljeno pred nas i dodao da će biti potrebno dovoljno hrabrosti da se građanima objasni kakva je sve korist od bezbednosnih integracija.

Ministar Šutanovac je najavio da će se nacrti Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane Srbije naći pred poslanicima Skupštine 6. oktobra.

Upitan kolika je stvarna civilna kontrola nad Vojnobezbednosnom agencijom (VBA) i Vojnoobaveštajnom agencijom (VOA), Šutanovac je rekao da kontrola u ovom trenutku nije na nivou na kome je u modernim demokratskim društvima.

"Ubeđen sam da će usvajanjem zakona, uz kontrolu rukovođenja, parlamentarnu kontrolu i kontrolu javnosti koja uvek postoji, tim agencijama biti mnogo lakše da rade i da će imati bolje rezultate", rekao je on.

“Kao ministar imam saznanja šta oni rade, ali nemam potpun uvid, jer bih za tako nešto morao da tome posvetim puno radno vreme”, kazao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: