Vrhovni sud o presudi Zemuncima

Sednica Vrhovnog suda po žalbama na prvostepenu presudu u predmetu "zemunski klan" počela je u sudnici u Okružnom zatvoru čitanjem presude Specijalnog suda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2009.

01:04

Default images

Petočlano veće Vrhovnog suda će u drugostepenom postupku razmatrati žalbe svih 26 optuženih koje je Specijalni sud 18. januara 2008. godine osudio na ukupno 465 godina zatvora zbog 18 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada, i žalbe njihovih branilaca i Specijalnog tužilaštva.

Sudskom veću Vrhovnog suda predsedava sudija Bata Cvetković, a sudija izvestilac Dragan Jocić referiše o prvostepenoj presudi Specijalnog suda. Tužilaštvo zastupa zamenik republičkog tužioca Krsman Ilić.

U Vrhovni sud stiglo je ukupno 39 žalbi i tri odgovora na žalbu, a javni deo sednice Vrhovnog suda trebalo bi da traje od 28. septembra do 2. oktobra i od 12. oktobra do 23. oktobra.

Na po 40 godina zatvora prvostepeno su osuđeni Milorad Ulemek, Miloš Simović, Vladimir Milisavljević i Sretko Kalinić.

"Zemunski klan" je najobimniji predmet u istoriji pravosuđa Srbije.

Prvostepena presuda koju je izreklo tročlano veće Specijalnog suda kojem je predsedavao sudija Milimir Lukić napisana je na 1.002 strane, a iz Specijalnog suda je Vrhovnom sudu dostavljeno ukupno 89 registratora. Najduža žalba napisana je na 120 strana.

Vrhovni sud će odluku doneti na nejavnom delu sednice i taj sud može da potvrdi prvostepenu presudu, ukine je u celini ili delimično i da predmet vrati na ponovno suđenje prvostepenom sudu, kao i da presudu preinači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: