Država naručuje avione od "Boinga"?

Država i "Jat ervejz" zainteresovani su da od "Boinga" kupe nove avione, piše "Politika". Poseta delegacije "Boinga" Beogradu nije poslovna, kažu u Vladi.

Izvor: FoNet, Politika

Nedelja, 13.09.2009.

11:05

Default images

Predstavnici "Boinga" trebalo bi da dođu u Beograd na pregovore sa vladom i "Jat ervejzom" o kupovini novih aviona za nacionalnu avio-kompaniju. To je glavni razlog zbog kojeg je Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, naložio "Jatu" da najkasnije za sedam dana napravi plan daljeg poslovanja, saznaje beogradski list.

Njegovu preporuku u srpskom avio-prevozniku shvatili su ozbiljno. Rukovodstvo kompanije juče je ceo dan razmatralo buduće planove, a jedna od glavnih tema sastanka bila je obnova flote.

"Naša strana će, najverovatnije, tražiti četiri ili pet novih aviona, jer za više nemamo para", kaže izvor politike u "Jatu".

"Moguće je, takođe, da će 'Boing' izaći sa nekom ponudom o kupovini na lizing ili eventualno o prodaji polovnih letelica. Ali, u ovom trenutku nama bi odgovaralo da kupimo najviše pet novih aviona i da završimo posao", zaključio je isti izvor.

Pitanje je, međutim, šta će na sve ovo reći u "Erbasu", gde "Jat" ima 24 miliona dolara depozita, koje je položio kada je nameravao da od ovog proizvođača kupi osam aviona tipa A-319.

"Ako sa njima raskinemo ugovor, gubimo pare. Zato ćemo morati da pregovaramo i sa 'Erbasom' da bismo rešili pitanje ovog novca", rekao je izvor "Politike".

Mrkonjić: Bilateralna poseta

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je danas Tanjugu da će najavljena poseta delegacije "Boinga" biti "više bilateralna, a manje poslovna", slična onoj koju je nedavno imala i delegacija "Erbasa".
Milutin Mrkonjiæ (FoNet)
Mrkonjić je rekao da će, po odluci Vlade, delegacija "Boinga" tokom posete Beogradu biti primljena i u Ministarstvu za infrastrukturu.

Mrkonjić je ukazao da generalni direktor "Jata" Srđan Radovanović, koji je na čelu nacionalnog autoprevoznika tek tri meseca, priprema predlog finansijskog i poslovnog oporavka, radi pripreme za restrukturiranje.

"To su aktivnosti koje trenutno okupiraju one koji se o sudbini naše aviokompanije brinu", rekao je ministar i dodao da su "Vlada Srbije, Ministarstvo za infrastrukturu i 'Jat', jedinstveni u nameri da našu nacionalnu aviokompaniju postave na čvrste poslovne noge".

Generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović izjavio je juče Tanjugu da će predlog novog poslovanja te kompanije Vladi Srbije biti dostavljen u sredu, 16. septembra.

Radovanović je precizirao da će tada premijeru Srbije podneti izveštaj šta namerava da uradi i šta je zatekao u nacionalnoj kompaniji u ova dva i po meseca, od kada je preuzeo funkciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: