Dogovor opozicije doveden u pitanje

Jučerašnji sukob između Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke posle glasanja o Zakonu o informisanju doveo u pitanje njihov dogovor o saradnji.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2009.

14:08

Default images

Glasanje u Skupštini o Zakonu o informisanju izazvalo je nesuglasice u opozicionim strankama, koje su i danas nastavile da se prepucavaju. Predstavnici DSS-a, koji su juče oštro osudili naprednjake jer su napustili salu pre kraja glasanja, danas su od SNS-a kao odgovor dobili i konkretno pitanje - važi li još njihov dogovor o zajedničkom rušenju vlasti.

Tek što su se dogovorili da zajednički rade kako bi izazivali raspisivanje vanrednih izbora, jedinstvo opozicionih stranaka uzdrmano je prvi skupštinskim zasedanjem i glasanjem o Zakonu o informisanju.

Naprednjaci, ljuti zbog prozivki od strane DSS-a, upućuju otvoreno pitanje Vojislavu Koštunici.

“Koristim ovu priliku da pitam predsednika DSS-a da li je bio na godišnjem odmoru, pa mu je to promaklo, da li je inicirao ove napade, tako da bismo znali da li naš dogovor o saradnji i dalje važi, ili ne važi”, upitao je lider SNS-a Tomislav Nikolić.

Iz DSS-a, ipak, sada stižu pomirljiviji tonovi i uveravanja da nemaju nameru da odustanu od zajedničkog delovanja.

“Naravno da dogovor o saradnji postoji i važi i naravno da nije bilo nikakvih napada. Mislim da se tu nešto pogrešno razumelo", kaže funkcioner DSS-a Miloš Aligrudić.

“Ništa se nije promenilo time što je SNS izašla, niti bi se promenilo da je ostala u sali - radi cele istine, to mora da se kaže. Dakle, nema razloga za bilo kakve teške reči”, rekao je Aligrudić.

Radikali, ipak, ni dan kasnije nemaju opravdanja za postupak naprednjaka.

Oni idu dotle da optužuju Tomislava Nikolića da je još jednom pokazao da nije prava opozicija, jer nije imao hrabrosti da glasa protiv zakona.

Ipak, i posle svega izrečenog, u SNS-u i DSS-u ostavljaju prostor da sve bude kao da se nista nije desilo.

"To nije stvar poverenja, to je stvar potrebe zbog građana Srbije. Za građane je neohodno da sve opozicione stranke sarađuju na svaki mogući način”, kaže Aligrudić.

"Mi imamo pravo različito da mislimo jedni o drugima, jer nas ništa ne vezuje, izuzev što smo u opoziciji. Pokušavam da vežem konce opozicije da bi vlast znala da ima jedinstvenog protivnika", objasnio je Tomislav Nikolić.

DSS najavljuje i da će podržati inicijativu SNS-a da se Ustavni sud izjasni o usklađenosti Zakona o informisanju sa najvišim pravnim aktom zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: