“Ravanica“ pred likvidacijom?

Agencija za privatizaciju saopštila je da je zbog “kriminalnih radnji“ onemogućena privatizacija fabrike “Ravanica“ i da postoji rizik da ona bude likvidirana.

Izvor: B92

Utorak, 18.08.2009.

14:49

Default images

"Ni posle desetine dopisa i poziva na saradnju 'Ravanica' nije dostavila podatke o imovini i poslovanju preduzeća, niti je rukovodstvo prihvatilo ijedan poziv za sastanak sa predstavnicima Agencije za privatizaciju", navodi se u saopštenju.

Ćuprijska konditorska fabrika "Ravanica" je 100 odsto u društvenom vlasništvu, ali, kako je upozorila Agencija, već godinama posluje mimo bilo kakve kontrole države i njenih organa i protivno zakonskim propisima, što rukovodstvu preduzeća omogućuje da urušava društvenu imovinu i kapital fabrike i pribavlja ličnu korist.

"Dosadašnjim postupanjem rukovodstva i njihovom nesaradnjom sa državnim organima, preduzeće je uvedeno u rizik da nad njim bude otvoren postupak prinudne likvidacije, čime bi zaposleni ostali bez posla i 30 odsto akcija koje im po zakonu pripadaju", predočila je Agencija.
Bonžita, najpoznatiji proizvod "Ravanice"
Agencija je bila prinuđena da u nekoliko navrata upućuje opomene rukovodstvu "Ravanice" pred pokretanje postupka za privredni prestup, a podnela je i nekoliko krivičnih prijava protiv lica koja osam godina onemogućavaju privatizaciju tog preduzeća.

Vlada Srbije je tri puta imenovala predstavnike društvenog kapitala u organe upravljanja "Ravanicom", ali su oni, kako se navodi u saopštenju, usled pritiska i pretnji, posle kratkog vremena podnosili ostavke.

Agencija podseća da su joj se zaposleni u tom preduzeću obraćali anonimnim dopisima, jer su zaplašeni da će ostati bez posla ako se suprotstave, kako se navodi, "kriminalnoj grupi koja je na čelu preduzeća".

Novoimenovani organi upravljanja u "Ravanici" su odlučili da se dosadašnji generalni direktor Milutin Vasić razreši dužnosti, a da se za vršioca dužnosti direktora imenuje Slavoljub Popović.

Radnici "Ravanice" juče su započeli generalni štrajk i najavili dolazak pred zgradu Vlade Srbije, gde su i 9. jula ove godine protestovali. Oni se protive privatizaciji i postavljanju novog rukovodstva.

Prema podacima Agencije za privredne registre, "Ravanica", koja zapošljava 371 radnika, u 2008. godini je imala poslovni prihod od 371 miliona dinara, rashod od 342 miliona dinara, a neto dobit iznosila je 3,7 miliona dinara. U 2007. godini dobit je bila 259.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: