Rusija: NVO više nisu neprijatelji

Država Rusija više ne smatra nevladine organizacije neprijateljima, ocenili su danas aktivisti nekoliko nevladinih organizacija.

Izvor: B92

Utorak, 04.08.2009.

17:54

Default images

Ova ocena stiže nakon usvajanje kontroverznog zakona o građanskom društvu. "Očekujemo da će amandmani koji su stupili na snagu okončati fazu u kojoj su odnosi između vlasti i građanskog društva bili vrlo komplikovani", rekao je na konferenciji za štampu predsednik Udruženja nezavisnih centara Aleksandar Auzan.

Ruski predsednik Dmitij Medvedev je krajem jula "progurao" amandmane na zakon iz 2005. protiv koga su bile i zapadne zemlje i branioci sloboda u Rusiji.

Predviđenim promenama nevladine organizacije oslobađaju se kontrola kojima se bile izložene i daje im se mnogo više sloboda pri registrovanju.

Prema zakonu iz 2005, donetom u vreme dok je Rusiji predsedavao Vladimir Putin, nevladine organizacije su "smatrane neprijateljima", rekako je Auzan i ocenio da su sadašnje promene "simbolični zaokret u evoluciji zemlje".

"Ovo je važna politička pobeda za građansko društvo", naveo je Jurij Đibladze iz Centra za razvoj demokratije i ljudska prava.

On je međutim napomenuo da je Kremlj ipak odbio neke dodatne predloge, koji se pre svega tiču finansiranja nevladinih organizacija iz inostranih fondova.

Nekoliko aktivista za odbranu ljudskih prava danas su poslali otvoreno pismo predsedniku Medvedevu, tražeći od njega da bude "dosledan svom stavu u vezi sa nevladinim organizacijama".

U pismu je zatraženo i da predsednik Medvedev "izda striktne instrukcije snagama reda kako bi prestale da "progone nevladine organizacije šaljući inspekcije, oduzimajući im dokumentaciju i kompjutere i sprovodeći ponižavajuća saslušanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: