O žalbama odbrane i optužbe

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića zatražila je od žalbenog veća Haškog tribunala da ga oslobodi, dok tužioci tržae doživotni zatvor.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2009.

18:49

Default images

Tribunal je generala Miloševića, bivseg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, prvostepeno osudio na 33 godine zatvora, proglasivši ga krivim za kampanju artiljerijskih i snajperskih napada na civile u Sarajevu 1994-95. godine.

Tokom današnje rasprave o žalbama odbrane i optužbe, Miloševićev branilac Branislav Tapušković tvrdio je da je prvostepenom presudom pogrešno utvrđeno da je Sarajevo bilo "civilno područje", tako da je sudsko veće, donoseći takav zaključak, "zanemarilo činjenice" da je u gradu bilo oko 45.000 pripadnika Armije BiH i 11.000 pripadnika policije.

Citirajući iskaz svedoka, branilac Tapušković je naznačio da "civili nisu mogli da napuste grad" i da su bili "direktno korišćeni" od ABiH.

Po odbrani, prvostepene sudije su pogrešile i kada su generala Miloševića proglasile krivim za eksploziju na sarajevskoj pijaci Markale, u kojoj je 28. avgusta 1995. poginulo 37 civila, a ranjeno 90 osoba.

Branilac je naglasio da dokazi pokazuju da je do te eksplozije "došlo u statičnim uslovima", sugerišući da je izazvana podmetnutom minom, a ne minobacačkom granatom.

"Tu granatu niko nije čuo, a nisu je ni registrovali radari Unprofora. Nemoguće je da jedna granata ubije toliko ljudi", rekao je Tapušković.

Tužioci su, odbacujući žalbu odbrane, tvrdili da je prvostepeno sudsko veće ispravno utvrdilo činjenice i proglasilo Miloševića krivim, ali da je pogrešilo pri određivanju kazne.

Pozivajući se na pravosnažnu presudu kojom je Tribunal osudio na doživotni zatvor Miloševićevog prethodnika na čelu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generala Stanislava Galića, takođe zbog napada na civile u Sarajevu, tužioci su podvukli da je takva kazna primerena i za Miloševića.

Pravosnažnu presudu generalu Miloševiću, žalbeno veće Tribunala izreći će naknadno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: