Albanija: Otvoren autoput ka Kosovu

Albanski premijer Sali Beriša otvorio je autoput kroz Albaniju prema Kosovu, čija je izgradnja koštala milijardu evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

17:35

Default images

Beriša je novootvoreni put nazivao "koridorom prijateljstva i mira". Ceremoniji otvaranja autoputa u Rešenu, 60 kilometara severno od Tirane, prisustvovao je i turski premijer Redžep Tajip Erdogan, pošto je turska kompanija učestvovala u izgradnji puta.

Premijer Kosova Hašim Tači nije prisustvovao ceremoniji, iako je to bilo najavljeno, a saradnici albanskog premijera nisu bili dostupni da kažu razlog njegovog odsustva, javio je AP.

Autoput, dug 170 kilometara, koji prolazi planinskim delovima na severu Albanije, Tirana smatra ne samo važnom trgovinskom vezom sa Kosovom, već i sa drugim zemljama Balkana i centralne Evrope.

Put je otvoren uoči parlamentarnih izbora u Albaniji u nedelju, iako neke deonice još nisu završene.

"Ovo je koridor prijateljstva i mira... Ovaj koridor će služiti ne samo Albancima, već i Makedoncima, Srbima, Bosancima, Bugarima i svima drugima", izjavio je Beriša.

Na ceremoniji otvaranja, Erdogan je rekao da će autoput doprineti razvoju Kosova nakon što se osamostalilo.

U izgradnji autoputa, koji uključuje i tunel dug 5,5 kilometara, učestvovali su turska firma Enka i kompanija Behtel internešenal iz San Franciska.

Autoput se prostire od luke Drač do graničnog prelaza Morina prema Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: