Rekonstrukcija pruge Beograd-Bar

Crna Gora, Srbija i Italija potpisale su danas u Podgorici Memorandum o izradi studije o izvodljivosti radova za rekonstrukciju zelezničke pruge Beograd-Bar.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2009.

08:28

Default images

Memorandum su potpisali ministri saobraćaja i ekonomskog razvoja Crne Gore i Italije Andrija Lompar i Klaudio Skajola, kao i srpski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Izrada Studije će trajati godinu, nakon čega bi trebalo da bude izbran ponuđač i obezbeđen novac za rekonstrukciju pruge, rečeno je novinarima nakon potpisivanja dokumenta.

Ministri za saobraćaj Lompar i Mrkonjić najavili su početak izrade studije o izvodljivosti za rekonstrukciju pruge Beograd - Bar za ponedeljak 22. jun.

"Studija će biti završena za šest do osam meseci, za njenu izradu je obezbeđeno 1,5 miliona evra, jedan milion će dati Vlada Italije, dok će 500.000 evra uložiti Srbija i Crna Gora", saopštio je na konferenciji za novinare Mrkonjić.

Predstavnici vlada Crne Gore, Italije i Srbije prethodno su u Podgorici potpisale memorandum o razumevanju za izradu te studije.

"Ako Italijani ne uđu u posao rekonstrukcije, onda će to same učiniti ove dve vlade, u to budite sigurni. Pruga Beograd-Bar sa lukom u zaleđu je koncept koji ima perspektivu", kazao je Mrkonjić.

Prema ranijim procenama rekonstrukcija pruge duge 120 kilometara bi mogla da košta između 350 i 400 miliona evra, a cilj je da se njenom rekonstrukcijom postigne prosečna brzina od 80 kilometara na čas.

Ministar infrastrukture u Vladi Srbije je kazao da su pruga i Luka Bar "važne za ovaj deo Evrope" i da su srpska preduzeća "čak spremna da uđu i u kupovinu luke, ako ne bude bilo boljih partnera, jer je to životni interes srpske privrede".

Crnogorski ministar saobraćaja Andrija Lompar najavio je da će dve zemlje uskoro potpisati sporazume o vazdušnom sdaobraćaju, da je u pripremi potpisivanje ugovora za drumski saobraćaj, te da je na današnjem sastanku velika pažnja posvećena "racionalizaciji poslova" na pruzi Beograd - Bar.

Ministar Mrkonjić najavio je i da će Srbija graditi autoput prema Crnoj Gori o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Mrkonjića je primio danas i premijer Crne Gore Milo Đukanović. Kako je saopštilo Ministarstvo za infrastrukturu, na sastanku je bilo reči i o mogućnostima poboljšanja saradnje u transportnim poslovima između Srbije i Crne Gore i o većem angažovanju barske luke kao saobraćajne veze juga Italije sa Rumunijom, preko Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: