Novi sporazum sa Republikom Srpskom

Vlade Srbije i Republike Srpske potpisale Sporazum o saradnji koji se odnosi na izvoz i kupovinu "Fijata punto", traktora IMT i nameštaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2009.

00:55

Default images

Od danas će i građani Republike Srpske, uz popust od 1.000 evra, moći da kupe nove automobile iz Kragujevca po principu “staro za novo”. Isporuka “punta” počinje od prvog septembra. Građani Republike Srpske moćiće da kupe i traktore proizvedene u Srbiji.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i premijeri Srbije i RS, Mirko Cvetković i Milorad Dodik, kao i potpredsednik "Fijat grupe" Alfredo Altavila.

“Ovaj sporazum ima veliki značaj, jer sa jedne strane, on pokazuje kontinuitet dobre privredne saradnje između republike Srbije i Republike Srpske, a sa druge strane, pokazuje da se u situaciji kada je kriza, protiv nje moramo boriti upravo proširenjem domaćeg tržišta i uopšte proširenjem tržišta, a ne stvaranjem barijera i zatvorenim tržištem“, izjavio je Mirko Cvetković.

“Ovo konkretno je pobudilo veliki interes u RS. Količine koje su za početak utvrđene sigurno predstavljaju početne samo početne količine i interes je daleko veći“, smatra premijer RS Milorad Dodik.

“Ja se nadam da ćemo proširivanjem ovog sporazuma, i to ne samo u okviru ovih elemenata, sigurno poboljšati kapacitete naših ekonomija“, kazao je on.

“Fijat punto” košta isto kao u Srbiji - 5.999 evra. I “punto” i novi traktori moći će da se kupe na kredit sa subvencionisanom kamatom od 4,5 odsto i na otplatu od sedam godina.

Subvenciju od 1.000 evra obezbeđuje Vlada Republike Srpske, dok Vlada Srbije subvencioniše troškove transporta, osiguranja i garancija u iznosu od 613 evra.

Kupovinu traktora subvencionišu obe vlade, svaka po hiljadu evra.

“Unapređujemo kapacitete u Kragujevcu i omogućavamo plasman automobila i na tržište BiH, konkretno Republike Srpske. Kao što je Dodik već napomenuo, Vlada Srbije je isti ovaj predlog uputila i vladi Bosanske federacije. Ovi isti uslovi su ponuđeni i vladi Federacije i biće nam zadovoljstvo da i sa njima jedan sličan sporazum potpišemo”, naveo je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Vlada Srbije će obezbediti subvencionisane kredite svojim građanima za kupovinu nameštaja koji je proizveden u Republici Srpskoj sa kamatnom stopom od šest odsto godišnje i na otplatu do pet godina.

Za kredite za turističke aranžmane Vlada Srbije izdvojiće subvencije svojim građanima za posetu RS sa godišnjom kamatom od 4,5 odsto i periodom otplate od šest do 12 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: