Dačić: Izmena Ustava samo ideja

Predlog da se izmenama Ustava smanji broj poslanika u parlamentu sa 250 na 150 "samo je ideja" do čije je realizacije "dug put", ocenio je ministar Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 01.05.2009.

13:16

Default images

"Ne mislim da ta ideja ima formalni karakter, zato što je za promenu Ustava u Srbiji neophodna dvotrećinska većina u skupštini i referendum", rekao je Dačić. Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije, kazao je da se Ustav sigurno neće menjati samo zbog broja poslanika, već će ustavne promene morati da obuhvate i druga pitanja.

Osvrćući se na ocenu predsednika Srbije Borisa Tadića da je neophodno menjati izborne zakone, Dačić je kazao da ne bi trebalo gledati na izborni sistem u Srbiji u zavisnosti od toga ko je u vlasti, a ko u opoziciji, odnosno u skladu sa tim što nekoj stranci odgovara.

"Devedesete godine je bio većinski sistem. SPS je osvojio 196 mandata od 250. Cela opozicija je demonstrirala da se ukine većinski sistem i da se uvede proporcionalni. Sad oni koji su došli na vlast posle 10 godina traže da se vrate na većinski sistem protiv čega su bili devedesetih godina", ocenio je Dačić.

Ministar je ukazao da o promeni izbornog sistema tek treba da se razgovara i dodao da bi ta promena trebalo da budu rezultat dogovora političkih partija.

"To su teme koje tangiraju svaku političku stranku, tako da svako ima pravo da iznese mišljenje o inicijativi predsednika... Ali, ako dođe do promene ustava, to mora da ima neku svoju proceduru, jer je od ideje do realizacije veoma dalek put", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: