EU obećala pomoć Somaliji

EU je obećala da će obezbediti najmanje 60 miliona evra za podršku snagama bezbednosti u Somaliji i mirovnim snagama Afričke unije (AU) u tom regionu.

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2009.

19:23

Default images

Evropska komisija najavila je finansijsku podršku snagama u Somaliji, dan uoči međunarodne konferencije u Briselu, posvećene prikupljanju sredstava za jačanje bezbednosti u toj zemlji, koja ne samo što se suočava sa oružanom pobunom, već i služi kao baza gusarima u Adenskom zalivu.

Predsednik EK Žoze Manuel Barozo ocenio je da gusarski napadi treba da budu "zvono za uzbunu međunarodnoj zajednici", ali da nije dovoljno reagovati samo vojnom operacijom, u kojoj učestvuju pomorske snage EU i NATO-a, preneo je Rojters.

"Podrška budućoj bezbednosti Somalije od ključnog je značaja", rekao je Barozo, naglasivši da bezbednost na moru može biti uspostavljena samo ako se prethodno uspostavi bezbednost na kopnu.

"Jedino realno i pouzdano rešenje jeste pomoći Somaliji jačanjem međunarodnih napora i podrškom novoj vladi u izgradnji bezbednosti, mira i stabilnosti", naveo je predsednik Evropske komisije u saopštenju.

Sutrašnja konferencija pokazaće koliko je međunarodna zajednica spremna da podrži novu vladu u Mogadišu, koja je poručila da joj je potrebna finansijska pomoć za poboljšanje bezbednosne situacije i otvaranje radnih mesta da bi odvratila mlade ljude od gusarenja i drugih vrsta nasilja.

Evropska komisija će biti domaćin sastanka u Briselu, kojim će predsedavati generalni sekretar UN Ban Ki-mun i predsedavajući Komisije AU Žan Ping.

Cilj konferencije je da obezbedi najmanje 125 miliona evra za jačanje bezbednosti u Somaliji u narednih 12 meseci.

Somalska vlada je zatražila finansijsku pomoć radi formiranja civilnih policijskih snaga od 10.000 ljudi i nacionalnih snaga bezbednosti od 6.000 pripadnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: