Stranke o povlačenju zakona

Predstavnici većine parlamentarnih stranaka ocenili su da primedbe verskih zajednica na antidiskriminacioni zakon nisu mešanje crkve u državnu politiku.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 06.03.2009.

14:50

Default images

Povlačenje zakona juče su osudili LDP i G17 plus. Danas su, međutim, predstavnici većine ostalih parlamentarnih stranaka ocenili da su zahtevi verskih zajednica legitimni. DS i SNS smatraju da treba razrešiti određene nejasnoće u zakonu kada su u pitanju istopolni brakovi, dok lider NS-a Velimir Ilić smatra da zakon treba povući jer je "neprirodan za Srbiju".

Šefica poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija kaže da su pitanja koja su verske zajednice postavile legitimna i smatra da u Predlogu zakona treba otkloniti te dileme.

"To pitanje ne treba tretirati kao mešanje u politiku države, reč je o tome da su sve verske zajednice u Srbiji iskazale strah oko toga da li će, ukoliko odbiju da venčaju osobe istoga pola, prekršiti pomenuti zakon", objasnila je Kolundžija novinarima u parlamentu.

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić smatra da je reagovanje verskih zajednica opravdano i da je logično da se crkva uključi u raspravu po pitanju zakona od koga može trpeti posledice.

"Jednoga dana bi neko mogao da kaže da je neki sveštenik izvršio diskriminaciju bračnog para istog pola jer nije hteo da ih venča. Crkva mora da nas upozori na to da će tu diskriminaciju vršiti, šta god zakon rekao. Šta ćemo, da pohapsimo sve sveštenike? Onda će gej populacija namerno da zakazuje venčanja u crkvi", kazao je Nikolić.

Šef poslaničkog kluba DSS-a Miloš Aligrudić smatra da svaka interesna grupa, pa i verske zajednice, ima legitimno pravo da u javnosti vrši legitimni pritisak za zaštitu svojih interesa.

On misli da predlog zakona o zabrani diskriminacije zaslužuje dužu javnu raspravu pre donošenja finalne verzije kako bi se izbegli nesporazumi.

Šef poslaničkog kluba Nove Srbije Velimir Ilić smatra da je predlog zakona trebalo povući jer se "ne može usvajati nešto što je neprirodno za područje Srbije, kao i da je ispravno reagovanje vereskih zajednica i da zakon u pogledu pitanja koja su postavile crkve treba doraditi.

Ivan Andrić, poslanik LDP-a, i Suzana Grubješić, iz G17 plus, podsetili su juče da antidiskriminacioni zakon postoji već osam godina i prošao je niz debata, a u njega su uvrštene i izmene koje je tražio ministar vera.

"Taj zakon je prošao najširu moguću javnu raspravu i, ukoliko neko minut do ponoć, odnosno dan uoči izglasavanja ili rasprave o tom zakonu u Skupštini, odjednom uoči tako velike mane tog zakona - izvinite, gde ste bili juče, gde ste bili prekjuče", kazala je Suzana Grubješić.

"To ne može da uradi bilo ko, i nama je jako stalo da znamo ko je to uradio, zato što to znači da u ovoj državi postoji nekakva nevidljiva sila koja je, u političkom smislu, moćnija od Vlade Srbije, parlamenta, poslanika, premijera, predsednika države", smatra Andrić.

Vlada Srbije je juče povukla predlog zakona o zabrani diskriminacije sa dnevnog reda prve sednice redovnog zasedanja parlamenta i najavila da će on biti sledeće nedelje vraćen u skupštinsku proceduru sa odgovarajućim izmenama, jer je reč o izuzetno važnom zakon iz seta čije je usvajanje preduslov za stavljanje Srbije na "belu šengensku listu".

Srpska pravoslavna crkva, uz saglasnost drugih crkava i verskih zajednica u Srbiji, uputila je pismo s primedbama na predlog zakona o diskriminaciji predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: