Hemijskom Aliju treća smrtna kazna

Bivši irački zvaničnik Ali Hasan al-Madžid, poznat kao Hemijski Ali, osuđen je u Bagdadu na treću smrtnu kaznu zbog ubistva šiitskih muslimana 1999.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

13:41

Default images

Al-Madžid, koji je koristio otrovan gas za ubistvo hiljada Kurda, danas je pred sudom u Bagdadu osuđen za "planiranje ubistava kao zločina protiv čovečnosti" i prinudno preseljenje civila. Hemijski Ali je prethodno osuđen na dve smrtne kazne zbog genocida nad Kurdima tokom 80-ih godina i ubistvo na hiljade šiita nakon rata u Zalivu 1991.

U ovom poslednjem slučaju, iračkoj vojsci je naređeno da ode u šiitske oblasti, uglavnom u Bagdadu, i spreče demonstracije nakon ubistva šiitskog sveštenika Mohameda Sadeka al-Sadra.

Od ostalih 14 optuženih, dvojica su osuđena na smrtnu kaznu, a četvorica na doživotni zatvor, uključujući Abed Hamida Mahmuda, koji je bio lični sekretar Sadama Huseina.

Sud je oslobodio bivšeg zamenika premijera Tarika Aziza, koji je bio optužen za umešanost u ubistvo na desetine trgovaca 1992. zato što nisu poštovali cene koje je nametnula država.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" procenjuje da je 290.000 ljudi ubijeno tokom vladavine Sadama Huseina, koji je svrgnut 2003. godine u američkoj invaziji na Irak.

Sadam Husein je pogubljen u decembru 2006, nakon što je osuđen za zločine protiv čovečnosti i ubistvo 148 šiitskih muškaraca i dečaka nakon pokušaja ubistva 1982. godine.

Njegov polubrat Barzan Ibrahim al-Tikriti pogubljen je dve nedelje kasnije, kao i još dvojica članova bivšeg režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: