Obama u Kanadi o krizi

Predsednik SAD Barak Obama uverava Kanađane da njegova zemlja ne podiže protekcionističku ogradu zbog ekonomske krize.

Izvor: B92

Petak, 20.02.2009.

10:46

Default images

Na prvom državničkom putovanju van SAD, on je u Kanadi rekao da je njegov plan da poveća trgovinu, a ne da je smanji. Cilj posete Kanadi bio je da spreči zahlađenje odnosa sa severnim susedom.

Kanada je trgovinski partner broj jedan za SAD i, sa razmenom od 1,5 milijadi dolara dnevno, dve zemlje imaju najveće trgovačke veze na svetu.

Obamin domaćin, premijer Stiven Harper, rekao je da je voljan da pregovara o izmenama ugovora o slobodnoj trgovini, ali ne tako što će se "otvoriti ceo sporazum NAFTA, koji je veoma složen".

Harper je izneo sličnu opasku i o klauzuli "Kupujmo američko", koju je Kongres SAD dodao paketu od 787 milijardu dolara za spasavanje ekonomije.

Klauzula nalaže da se američki gvožđe, čelik i drugi materijali koriste u javnim radovima koji se finansiraju iz stimulativnog paketa.

Zakon, ipak, jasno kaže da klauzula "Kupujmo američko" ne sme da krši obaveze SAD iz postojećih međunarodnih trgovinskih sporazuma, uključujući NAFTA.

"Očekujemo od SAD da se drže svojih međunarodnih obaveza", rekao je Harper. "Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je to važno". Meksiko je treća članica NAFTA.

Sedmočasovna poseta Obame severno od granice SAD obeležena je ovacijama Kanađana i toplim dočekom Harpera, koji je, lično i politički, bio blizak bivšem predsedniku SAD Džordžu Bušu.

Analitičari u Otavi kažu da je Obamina poseta postavila "zaista dobar ton za kanadske i američke odnose" i da "treba da postavi ton za svaku raspravu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: