Tadić: Na Kosovu nema države

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da na Kosovu nema države, godinu dana posle jednostrano proglašene nezavisnosti.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 16.02.2009.

11:18

Default images

"Za sve one koji žele realno da sagledaju situaciju na Kosovu, jasno je da tamo nema države", rekao je Tadić u intervjuu za francusku agenciju AFP. Prema njegovim rečima, prva godišnjica jednostrano proglašene nezavisnosti za Srbiju "predstavlja dan kada su vlasti Prištine na nezakonit način s tačke gledišta međunarodnog prava proglasile nezavisnost".

"Srbija ne prihvata nezavisnost (Kosova) i neće prihvatiti tu nezavisnost", rekao je Tadić.

Sutra se navršava godinu dana od kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

Prema njegovim rečima, zaštita ljudskih prava na Kosovu je "minimalna", "kao što svedoči praktično nepostojeći broj Srba" i drugih raseljenih koji su se vratili na Kosovo.

"Srbija, kao i brojne zemlje Evropske unije, pate zbog aktivnosti albanske mafije na Kosovu", koja je vrlo aktivna u švercu narkotika, posebno heroina, rekao je Tadić.

O priključenju Srbije u EU, Tadić je rekao da trenutna svetska ekonomska kriza i Lisabonski sporazum, koji još nije ratifikovan, utiču na stav Evropljana prema proširenju.

"Za nas je najvažnije da postanemo kandidat EU što je pre moguće", a ne da podnesemo kandidaturu što je pre moguće, rekao je Tadić.

"Nije reč samo o podnošenju kandidature, već da ona bude brzo prihvaćena", dodao je srpski predsednik.

Tadić je rekao da je Srbija kažnjena zbog haškog begunca Ratka Mladića, dodajući da nije lokalizovan. "Da smo ga lokalizovali, bio bi još danas uhapšen", rekao je on.

Srbija čini sve što je u njenoj moći da uhapsi Mladića i Gorana Hadžića, dodao je on.

Tadić je izražio žaljenje što je zbog bekstva dvojice preostalih haških optuženika sprečeno sprovođenje važnog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU.

Srbi nezadovoljni uoči godišnjice

Kosovo sutra obeležava prvu godinu nezavisnosti, a politički predstavnici kosovskih Srba okupiće se u Kosovskoj Mitrovici kako bi demonstrirali nezadovoljstvo.

Kosovo su u prvoj godini od proglašenja nezavisnosti priznale 54 države. Kosovo je dobilo himnu, zastavu, grb, nov ustav, bezbednosne snage. To su, složni su zvaničnici u Prištini, i u vlasti i opoziciji, uspesi koje je Kosovo ostvarilo kao država.

Međutim, opozicija među Albancima i predstavnici Srba u institucijama kažu da sadašnje kosovsko rukovodstvo nije učinilo gotovo ništa da integriše pripadnike srpske zajednice.

Poslanik u Skupštini Kosova Slaviša Petković kaže da kosovsko rukovodstvo, umesto da pokaže nameru da relaksira kosovske Srbe, pokušava da im nametne sistem države.

“Oni nakon godinu dana pokušavaju da tu svoju državu ubacuju u srpske sredine tako što počinju da uslovljavaju rad dokumentima Republike Kosovo, ličnim kartama; ne možete da registrujete auto dok ne donesete račune da ste platili telefon, vodu, struju Republici Kosovo, i tome slično”, ispričao je Petković.

Analitičari među kosovskim Albancima navode da je sadašnja vlada Kosova proglasila državu multietničkom, ali istovremeno u njoj nije obezbedila makar jednog Srbina da bude prisutan tokom proglašenja nezavisnosti.

Videla se, navode analitičari na Kosovu, nesposobnost elite da pronađe adekvatan način da inkorporira maninju u okviru institucija kosovskog nezavisnog sistema.

Poslanik Slaviša Petković kaže da je kosovska vlada, od kako je proglasila nezavisnost, izgubila ineteresovanje za kosovske Srbe i njihove probleme.

“Čak i ono što je nekada bilo, uslovno da kažem, pozitivno, nekada je postojao dijalog o unutrašnjoj situaciji, o situaciji srpske zajednice. U poslednjoj godini toga više nema. Na svaki način se pokušava da se ta takozvana država Kosovo implementira u srpskim sredinama”, rekao je on.

Analitičari na Kosovu se slažu sa ocenom da je na Kosovu stvorena država po volji većine i da je nesposobnošću i nepostojanjem želje kosovskih institucija srpska manjina zapostavljena.

Srbi na Kosovu će sutra u Kosovskoj Mitrovici demonstrirati stav da ne prihvataju nezavisnost Kosova.

Sednici Skupštine zajednice srpskih opština prisustvovaće i poslanici Skupštine Srbije. Podsetimo, na prvoj sednici Skupštine srpskih opština održanoj u leto prošle godine odbačena je deklaracija o nezavisnosti kosovskog parlamenta.

U kosovskim institucijama zahteve Srba za rasformiranje snaga bezbednosti i protivljenje uspostavljanju carinskog sistema na severu vide kao nameru da se destabilizuje stanje na Kosovu.

Sa druge strane, Srbi kažu da im nije namera da destabilizuju Kosovo, već da žele da pokažu da nemaju poverenja u albanske rukovodioce.

Na Kosovu je obeležavanje godišnjice nezavisnosti već počelo.

U Prištini se tako mogu videti automobili na kojima su istaknute zastavice Kosova i države Albanije.

Svečana sednica Skupštine Kosova biće održana sutra, a na njoj će govoriti predsednik Kosova Fatmir Sejdiju, premijer Hašim Tači i predsednik Skupštine Jakup Krasnići.

Desetak srpskih poslanika najavilo je da neće prisustvovati toj sednici.

Studenti i građani će potom u više gradova na Kosovu organizovati šetnju pod nazivom "Hod u nezavisnost".

Potom će biti održan koncert Kosovske filharmonije, a vatromet u svim većim gradovima Kosova predviđen je u 22 sata.

Ivanović: Srbi će ignorisati proslavu

Oliver Ivanović izjavio je da će srpska zajednica ignorisati predstojeću proslavu godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti pokrajine.

"Nema sumnje da će Albanci proslaviti 17. februar, ali što se tiče srpske zajednice, mi ćemo to ignorisati kao i pre godinu dana. Za nas se ta nezavisnost nije dogodila, mi smo deo Republike Srbije i tu neće biti nikakvih promena", rekao je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Ivanović.

Ivanović je ocenio da međunarodna zajednica mora da shvati da primena plana Martija Ahtisarija za ostvarivanje nezavisnosti nije moguća i da rešenje i izlaz iz trenutne situacije nudi jedino plan u šest tačaka.

"Srbi (na Kosovu) su nesigurni u pravnom i fizičkom smislu i to se može promeniti samo ako Srbi učestvuju u policiji i pravosuđu, ali ne policiji i pravosuđu nezavisne države Kosovo, nego pod kontrolom i nadzorom međunarodne zajednice", rekao je Ivanović.

Većina stranaka sutra u Zvečanu

Poslanici većine parlamentarnih stranaka najavili su prisustvo na sednici Skupštine zajednica opština na Kosovu i Metohiji sutra u Zvečanu.

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da će sednici prisustvovati ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, a sednici Odbora za Kosovo i Metohiju članovi tog skupštinskog tela iz Demokratske stranke.

Ona je dodala da je sednica Odbora za Kosovo i Metohiju zakazana za 14 sati i da će poslanici iz DS-a odmah po završetku glasanja za izmene poslovnika iz Beograda otputovati u Zvečan. Poslanike Srpske napredne stranke u Zvečanu predvodiće Božidar Delić i Borislav Pelević.

"SNS smatra da to predstavlja samo simboličan gest u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, a da bi vlast i opozicija morali da urade više na očuvanju teritorije Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali i u pružanju podrške našem narodu u južnoj pokrajini", saopštila je ta stranka i najavila da će delegacija naprednjaka do kraja meseca posetiti srpska naselja i enklave na Kosovu.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je da će svi poslanici tog kluba prisustvovati sednici Skupštine zajednica opština na Kosovu i Metohiji sutra u Zvečanu i optužio vladajući većinu i predsednika parlamemnta Slavicu Đukić-Dejanović da su se oglušili o zahtev da prisustvuju sednici.

On je naveo da je sednica Skupštine zajednica opština na Kosovu značajna zbog deklaracije koja će biti usvojena, a kojom se još jednom potvrđuje teritorijalni intregritet i suverentitet Srbije na celoj teritoriji.

Aligrudić je ocenio kao licemerno to što je sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović "obezbedio autobus do Kosva i Metohije sutra u pet sati ujutru, što implicira da mogu da putuju samo poslanici opozicije, ali ne i valdajuće većine, jer je za 10 sati ujutru zakazano glasanje o izmenama poslovnika o radu parlamenta".

"Odlučili smo da svi naši posalnici putuju na Kosovo i to o trošku stranke, a ne Skupštine. Što se glasanja tiče, za nas je poslovnik ionako oktroisan i ne obavezuje nas", rekao je on.

I Nova Srbija protestuje zbog odluke vladajuće koalicije da sutra, na dan proglašenja nezavisnosti Kosova, glasa za novi poslovnik, pa da tek onda poslanici odu u Zvečan na sednicu Skupštine zajednica opština na Kosovu.

NS je je upitala kako je moguće da je "glasanje o poslovniku prioritet broj jedan, a odazk na Kosovo u drugom planu i koja je to poruka koju vladajuća koalicija šalje međunarodnoj zajednici i srpskom narodu?"

Poslanik Liberalno-demokratske partije Zoran Ostojić izjavio je da poslanici te stranke "ni ne razmišljaju o učešću u još jednom obmanjivanju gradjana Srbije, koje za cilj ima kontinuitet sa dosadašnjom pogrešnom politikom prema Kosovu".

Na pitanje da li će poslanici LDP-a sutra prisustvovati sednici Skupštine zajednica opština na Kosovu i Metohiji u Zvečanu, Ostojić je odgovorio da "nikada na sastanku poslaničkih grupa nije razgovarano, a kamoli dogovoren odlazak poslanika Narodne skupštine na Kosovo, niti održavanje sednice Odbora za Kosovo u Zvečanu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: