Dulić: Skupa i neefikasna država

Ministar Oliver Dulić ocenio je da imamo skupu i neefikasnu državu, "koja je po učinku na nivou nekih afričkih zemalja".

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 19.01.2009.

18:04

Default images

Novi zakon o planiranju, građevinskom zemljištu i izgradnji pojednostaviće proces dobijanja građevinskih dozvola i urediće oblast vlasništva nad građevinskim zemljištem, izjavio je danas u Novom Sadu ministar za prostorno planiranje i životnu sredinu Oliver Dulić.

On je na javnoj raspravi o tom zakonu u Skupštini Vojvodine izrazio očekivanje da će zakon smanjiti korupciju u toj oblasiti i da će dugoročno urediti prostorno planiranje u Srbiji.

Prosečno vreme potrebno za dobijanje građevinske dozvole u Srbiji je 204 dana i po tome se nalazimo na dnu evropske lestvice.

Po Dulićevim rečima, namera novog zakona je da daleko pojednostavi proceduru dobijanja dozvola za gradnju, ali i da poveća interesovanje stranih i domaćih investitora, koji će sada u vlasništvu imati i zemljište na kome će graditi objekte.

To je praksa koja postoji svuda u svetu, ali je istovremeno i obaveza koja proizilazi iz novog Ustava, rekao je ministar.

“Kroz zakon moramo da implementiramo ustavne norme koje definišu vlasništvo nad građevinskim zemljištem, a princip koje moramo da sledimo postoji svuda u svetu - da vlasnik objekta bude i vlasnik zemljišta”, kaže Dulić.

“Način na koji ćemo to da uradimo će biti defnisan zakonom i mi ćemo ući u tešku i bolnu proceduru, ali to je osnova za pravno definisanje definisanje zemljišta i za rešavanje svih problema koji u toj oblasti postoje u našoj zemlji”, naveo je on.

Po novom zakonu, opštine će imati maksimalnih 18 meseci da donesu prostorne planove i urbanističke planove naselja.

Zakon donosi proširena ovlašćenja građevinskih inspektora, definiše obaveze investitora i sigurnost građana, smanjuje broj potrebnih planskih dokumenata sa osam na pet i uvodi obavezu da se građevinska dozvola po pravosnažnosti ne sme menjati.

Po rečima pokrajinskog premijera Bojana Pajtića, investitori korupciju i sporost administracije navode kao najčešće razloge za odustajanje od investicija

“Tri su osnovna razloga zašto neko odustane od ulaganja u Srbiju: činjenica da se građevinsko zemljište, bez obzira i da ulože 100 ili 200 miliona evra ne nalazi u njihovom vlasništvu, potrebno je sedam meseci, a nekada i nekoliko godina za dobijanje dozvola, kao i činjenica da postoji korupcija na lokalnom nivou u odnosu na proces davanja građevinskih dozvola”, rekao je Pajtić.

U Ministarstvu za prostorno planiranje nameravaju da javna rasprava o nacrtu zakona traje do kraja feburara, kao i da se tekst već u martu nađe pred poslanicima.

Po Dulićevim rečima, reč je o zakonu koji mnogi sa nestrpljenjem očekuju i imaće prioritet u odnosu na sve druge zakonske predloge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: