Morune: Država, biznis, ekologija

Pokušaj jednog preduzetnika da istovremeno zaradi na ribnjaku za morune u Dunavu i da time utiče na njihov povratak u Dunav nije uspeo zbog nedostatka pomoći.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.01.2009.

00:47

Default images

Posle izgradnje Hidroelektrane "Đerdap", velikih riba uzvodno od Dunava gotovo da nema. Jedino mesto na kojem se mogu videti ribe morune, teže i od 300 kilograma, jeste ribnjak kod Negotina, koji će uskoro ostati prazan. Prepoznajući dobru investiciju, Stanko Birucić iz Negotina sagradio je ribnjak za morune sa namerom da proizvodi mlađ i skupoceni kavijar.

Posao u jedinom ribnjaku na Dunavu krenuo je dobro, a onda je potražnja za ribljom mlađi i kavijarom u Srbiji opala, pa je izvoz ostao jedina isplativa opcija.

"Bio sam izvoznik kavijara pet godina na američkom tržištu. To je prošlost. Sada treba da dođe budućnost i za akva-kulture", kaže Birucić.

Ekonomska kriza, ali i to što Srbija nije u EU, pa ne može da izvozi riblje meso, zaustavili su proizvodnju moruna na Dunavu.

Te ribe dnevno pojedu i do 100 kilograma hrane, pa je njihovo prehranjivanje dovedeno u pitanje. Birucić je onda potražio pomoć države.

"Posle tri tendera kod Ministarstva, na kojem sam konkurisao za dobijanje dela Dunava, nismo došli do dogovora da dobijem 15 kilometar Dunava", kaže on.

"Šta to znači, u 15 kilometara Dunava ja bih mogao da pustim deo moruna koje bi išle prema Crnom moru, a deo bi se vratio ovde na mrešćenje", kaže Birucić.

Moruna je u Dunavu sve manje. Birucić smatra da bi puštanjem mlađi u reku bio obnovljen i riblji fond.

Međutim, bez pomoći države, na koju je računao, ekonomske isplativosti nema, pa je samo pitanje dana kada će ribnjak biti zatvoren, a sve morune završiti u hladnjači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: