Svetski dan levorukih

Kao Svetski dan levorukih obeležava se 13. avgust. Dvanaest odsto levorukih u svetu i dalje se susreće sa velikim teškoćama.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2008.

19:27

Default images

Samo neki od problema sa kojima se takvi ljudi suočavaju su sipanje kafe iz džezve, otvaranje konzerve ili sečenje makazama. Naravno da ih lako prevazilaze, ali šta kad su na poslu suočeni sa aparatima pravljenim za dešnjake?



"Malo mi je bilo problematično dok sam naučio kameru da kontrolišem desnom rukom, da je nosim na desnom ramenu, da gledam sa kontra okom. Ali sam se prilagodio, međutim fotoaparat mi je veći problem. Većina stvari se radi desnom rukom, drži se u desnoj ruci i to mi i danas predstavlja problem", kaže snimatelj B92 Aleksandar Veličković

Deca koja su u osnovnoj školi izrazila sklonost da pišu levom rukom, do skoro su primoravana da promene stranu i nauče to da rade desnom.

"Deca mogu da odreaguju povlačenjem, što najviše zavisi od njihovog temperament, i mogu da odreaguju borbom. Tu je važno da prepoznamo koja borba je odbrambena i da pomognemo detetu da se uklopi drugim putem, a ne sukobom, ali istovremeno da podstičemo ono dete koje se povlači, jer ga je sramota ili se oseća nelagodno kad treba da izađe na tablu pa da piše levom rukom", kaže Oliver Vidojević, psihijatar za decu i adolescente.

Vidojević kaže da je ipak najbolje pustiti dete da samo odluči kojom rukom će obavljati sve što mu treba.

Naučnici nemaju jedinstven stav koji je uzrok levorukosti. Sigurno je da je ta osobina urođena.

Brojne značajne ličnosti koje su dale veliki doprinos umetnosti, nauci i sportu su upravo levoruki. Među njima su Leonardo da Vinči, Betoven, Džimi Hendriks, Ajnštajn, Aleksandar Makedonski i Napoleon Bonaparta, Majk Tajson, kao i Čarli Čaplin i Robert de Niro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: