Prednosti biogoriva

Prednost biodizel goriva, koje se pravi od biljaka, jeste što ne zagađuje atmosferu, jeftinije je i proces proizvodnje je jednostavaniji.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.08.2008.

10:55

Default images

Biodizel je ekološki čisto gorivo, koje za razliku od fosilnih goriva predstavlja obnovljiv izvor energije. Koliko se štedi upotrebom biodizela najbolje je shvatio jedan Smederevac, koji već više od pola godine proizvodi i koristi ovo gorivo.

Negovan Trajković iz Smedereva vozi automobil na biodizel od novembra prošle godine. Tada je i počeo da proizvodi ovo ekološki čisto gorivo.

Pošto je nezaposlen, a interesovala ga je tema obnovljovih izvora energije, preko televizije i interneta saznao je nešto više o biodizelu i odlučio da ga proizvodi sam.

Mašinu koja pravi biodizel platio je 2.000 evra, a osim mašine, nabavio je i sušaru. Da bi se uljana repica ubacila u ovu mašinu, neophodno je da sirovina ima 7,5 odsto vlage, a pored uljane repice, biodizel može da se pravi od bilo koje druge uljarice - soje ili suncokreta.

I Negovanov bratanac, Golub Trajković, pomažući stricu u pravljenju biodizela, počeo je i sam da ga koristi. Njegov traktor, star 44 godine, već tri meseca ide isključivo na biodizel.

On kaže da je veoma zadovoljan i potrošnjom goriva i načinom na koji se upotrebom ovog goriva, podmazuje mašina. Za svakog proizvođača, koji ima dva i više hektara zemlje, preporučljivo je da sam gaji neku uljaricu i tako zaokruži ciklus proizvodnje – sa svojim gorivom, nezavisno od čestih poskupljenja.

Hektar uljane repice daje hiljadu litara biodizela, a nusproizvod koji ostane pri pravljenju biodizela može da se koristi za ishranu stoke, tako da se praktično ništa ne baca.

Za sada je cena litra biodizela 65 dinara bez PDV-a, a Trajković ga koristi za domaće potrebe.

Kada bude uradio analizu na Mašinskom fakultetu i dobio sertifikat, proizvodiće ga u većim količinama i posvetiće se ozbiljnije poslu, koji mu je do sada bio hobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: