Nedelja, 27.07.2008.

12:55

Finalizovani pregovori sa Fijatom

Uspešno završeni pregovori o bitnim elementima zajedničkog ulaganja u kragujevačku "Zastavu" sa italijanskom kompanijom Fijat.

Izvor: Beta

Default images

Ostalo je da tehničko-pravni timovi formalno finalizuju taj dogovor do četvrtka i ugovor će biti spreman za parafiranje, odnosno potpisivanje uz prethnodnu saglasnost vlade, saznaje agencija Beta u Vladi Srbije.

Očekuje se da će zajedničkoj svečanosti povodom potpisivanja ugovora prisustvovati predsednik Fiata Serđo Markione, predsednik Srbije Boris Tadić, šef italijanske diplomatije Franko Fratini ili premijer Italije Silvio Berluskoni.

Ugovor predviđa investiciju više od 800 miliona evra u modernizaciju fabrike i instaliranje nove opreme kapaciteta 300.000 vozila godišnje, kao i proizvodnju dva potpuno nova modela automobila klase A i B, prvenstveno namenjenih evropskom tržištu.

Zbog toga će, kako je najavljeno, Kragujevac dobiti status slobodne carinske zone.

Ugovorom su predviđene i velike investicije u poboljšanje opšte infrastfrukture u Kragujevcu, uključujući i izgradnju novih trafo stanica, auto-puta do Batočine, novog železničkog koloseka do Lapova i zaobilaznicu koja će omogućiti rasterećenje saobraćaja u centru grada.

Planirana su i ulaganja za veći protok gasovoda, zaštitu životne sredine, kao i druge značajne investicije u poboljšanje opšte infrastrukture za koje se procenjuje da će u naredne tri godine iznositi oko 300 miliona evra.

Nakon potpisivanja ugovora o zajedničkom ulaganju u proizvodnju automobila u kome će Fiat biti vlasnik 70 odsto, a država Srbija 30 odsto nove kompanije, očekuje se da kompanija Iveko preuzme fabriku Zastava kamioni, uz mnogo veću investiciju italijanskog proizvođača od prvobitno planirane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: