Pregovori i za istupanje iz EU

Lisabonski sporazum predviđa i mogućnost istupanja iz Evropske unije, ali uz saglasnost briselske administracije, piše “Politika“.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2008.

17:59

Default images

Lideri zemlje-članice koja bi želela da istupi iz Unije najpre bi morali o tome da obaveste Evropski savet, a onda bi pregovarali sa EU o zaključenju sporazuma i uslovima za istupanje iz Unije. Procedura je zamišljena tako da ne bude praktična za primenu.

Interesantno je da nijedna država do sada nije odustala od članstva u EU, ali da deo Kraljevine Danske jeste. Stanovnici Grenlanda na referendumu 1982. godine većinski su glasali za opoziv članstva u Evropskoj zajednici u koju su ušli deset godina ranije kao deo Danske, a 1985. i formalno su napustili zajednicu.

Prema Lisabonskom ugovoru, u slučaju da neka zemlja želi da istupi iz EU, ona bi upoznala Evropski savet sa svojim namerama. Savet bi zatim trebalo da sačini direktivu prema kojoj bi Evropska komisija pregovarala o povlačenju Ugovora. Povlačenje Ugovora bi zatim morali da odobre Evropski parlament i Savet ministara.

Zemlja-članica koja napušta Uniju prestala bi da podleže zakonima EU od datuma u ugovoru o raskidu ili dve godine posle potpisivanja.

Države koje raskinu članstvo u EU mogu ponovo da zatraže prijem u isto društvo, ali su u obavezi da prođu istu administrativnu proceduru kao svaka zemlja koja je novi kandidat za članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: