Još 20 miliona za mamograf

U humanitarnoj akciji B92, danas je prikupljeno 20 miliona dinara za nabavku digitalnog mamografa. Potrebno je još 20 miliona.

Izvor: B92

Petak, 13.06.2008.

16:18

Default images

Kuća B92, pokrenula je pre mesec dana akciju kupovine prvog pokretnog digitalnog mamografa u Srbiji, da bi se ženama u svim delovima Srbije omogućio preventivni pregled i eventualno rano otkrivanje raka dojke. Svake godine u Srbiji se otkrije novih 4.000 žena obolelih od raka dojke, a umre oko 1.500. Ranim otkrivanjem ova visoka smrtnost bi mogla da se višestruko umanji.



"Ono što je veoma bitno, što bi sve žene trebalo da znaju, da ukoliko se ova bolest otkrije na vreme, u najranijoj fazi, ona je u potpunosti izlečiva. U tom smislu, medijska promocija ovakvih akcija kakvu je pokrenula TV B92, je od velikog značaja", smatra državna sekretarka za zdravlje Nevena Karanović.

Pregled mamografom jedna je od najpouzdanijih metoda za rano otkrivanje raka dojke. Najbolji su digitalni mamografi.

"Ovako osmišljena akcija omogućiće da žene Srbije budu pregledane na najbolji mogući način i i od strane najmodernijeg uređaja, kao u bilo kojoj zemlji u inostranstvu", kaže direktor Instituta za onkologiju Nenad Borojević.

"Kod nas je običaj da se ljudi trgnu tek kada se njima nešto desi. E da se to ne bi desilo našim majkama, ćerkama, bakama, na ovaj način pokušaćemo da podifnemo nivo svesti", kaže predsednik opštine Novi Beograd Željko Ožegović.

"Aparat će doći, kupićemo ga, ići će po Srbiji. Trebalo bi dosta da se radi na edukaciji, na popularizaciji mamografa, da se upućuju žene na što češće preglede", smatra Slobodan Vučićević , iz kompanije "Droga Kolinska".

"Postoji izreka Vilijema Forda o razlici između dobrih i velikih kompanija. Dobre nude kavalitetne proizvode i usluge za svoje proizvode, velike pored toga žele i da promene svet", rekao je direktor B92 Veran Matić.

I donatori akcije su želeli da upozore na važnost podizanja svesti i nužnosti podrške celokupnog društva ovakvim akcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: