Petak, 13.06.2008.

13:15

Srbija: Reakcije na predlog Bana

Savet bezbednosti trebalo bi da odlučuje o međunarodnim snagama na Kosovu, poručuje Ki Mun Banu predsednik Tadić. Predsednik prekoračio ovlašćenja, smatra Koštunica.

Izvor: B92, Beta

Default images

O novoj strukturi međunarodnih snaga na Kosovu i Metohiji mora da odlučuje Savet bezbednosti UN, navodi se u odgovoru predsednika Srbije Borisa Tadića na pismo generalnog sekretara UN Ki Mun Bana.

"Republika Srbija ima interesa i namerava da podrži procese koji vode kompromisnom rešenju budućeg statusa naše južne pokrajine Kosova. Sve dok to rešenje ne bude pronađeno, međunarodna zajednica predvođena UN treba da zadrži glavnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji. Upravo zbog toga je od ključnog značaja njena struktura i kompozicija", navodi se u Tadićevom pismu koje je u četvrtak upućeno Ki Mun Banu.

"Naš je stav da o novoj strukturi međunarodnog prisustva, što se nudi u vašem pismu, mora da odlučuje Savet bezbednosti. Slažemo se da šest tačaka koji se pominju u vašem pismu zahtevaju posebnu pažnju. Zbog toga smo spremni da nastavimo dalji dijalog s UN kako bi došli do zadovoljavajućeg rešenja", dodaje se. Tadić navodi da jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija južne srpske pokrajine Kosova 17. februara predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i u suprotnosti je s Poveljom UN.

Predsednik Srbije navodi da pokušaj secesije predstavlja rizik za utvrđivanje mira i stabilnosti u regionu zapadnog Balkana.

Predsednik Tadić preneo je u pismu generalnom sekretaru UN da su u Srbiji 11. maja održani parlamentarni izbori, i da je njegova ustavna dužnost da pomogne u procesu formiranja nove vlade "koja će imati istorijski zadatak da implementira jasno potvrđenu volju građana Srbije brzom pristupu Evropskoj uniji i demokratskih vrednosti koje ona predstavlja".

"Stabilnost i prosperitetna budućnost celog zapadnog Balkana leži u EU. Zbog toga, EU ima ima značajnu ulogu u prevazilaženju prepreka koje treba prevazići u ispunjavanju tog cilja. To se posebno odnosi na probleme na Kosovu i Metohiji, jer su oni među najtežima u regionu. Želim da naglasim važnost pronalaženja legalnog načina da se krene napred, koje će biti prihvatljivo za sve strane i odobreno u Savetu bezbednosti. Jedino takav pristup može dovesti do održivog rešenja", zaključuje Tadić u pismu Ki Mun Banu.

Koštunica: Legalizacija EULEKS-a

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da je predsednik Republike prekoračio ustavna ovlašćenja i samoinicijativno odgovorio na predlog Ki Mun Bana, o čijoj bi inicijativi da se na Kosovu legalizuje misija Euleks, saglasno Ustavu, Narodna skupština morala odmah da zauzme stav.

U saopštenju za javnost, koje prenosi Vladina Kancelarija sa saradnju sa medijima, podseća se da je generalni sekretar UN Ki Mun Ban izneo predlog kojim se legalizuje postojanje protivpravne misije Euleks, a koja ima za cilj sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana.

"Povodom inicijative Ki Mun Bana, u Beograd je stiglo i njegovo pismo na adresu predsednika Republike. S obzirom da predsednik Republike nema ustavnih ovlašćenja da vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje, dvojica resornih ministara tehničke vlade Jeremić i Samardžić pokušali su do dogovore zajednički odgovor, koji bi bio u najboljem interesu zemlje", rekao je Koštunica. "Predsednik Republike se oglušio o ovaj zajednički predlog i samoinicijativno odgovorio na predlog Ki Mun Bana, i na taj način prekoračio svoja ustavna ovlašćenja", navedeno je u saopštenju.

"Posebno je važno i da ministri u tehničkoj vladi iz DSS-a i NS-a ne stoje iza sadražaja pisma koje je uputio predsednik Republike, jer u njemu nije, saglasno usvojenoj Rezoluciji Narodne skupštine Srbije, naglašeno da se misija Euleks ne može legalizovati.

Ukoliko je predsednik Republike smatrao da tehnička vlada nema mandat da odlučuje o ovom problemu, onda, saglasno Ustavu, Narodna skupština mora odmah da zauzme stav o inicijativi Ki Mun Bana da se legalizuje misija Euleks.

U svakom slučaju, predsednik Republike nema ustavnih ovlašćenja da vodi spoljnu i unutrašnju politiku zemlje", konstatovao je Koštunica.

Što se tiče samog preloga Ki Mun Bana, premijer Vojislav Koštunica smatra da je najava generalnog sekretara UN da će izmeniti delovanje misije UN na Kosovu tako što će angažovati Euleks pod okriljem UN neprihvatljiva. On smatra da je takav predlog suprotan Rezoluciji 1244 i samim tim ne može biti prihvatljiv za Srbiju.

"Podsećem da je Narodna skupština 26. decembra usvojila rezoluciju u kojoj je zaključeno da bi upućivanje misije Euleks za sprovođenje odbačenog Ahtisarijevog plana predstavljalo akt ugrožavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije", naveo je on.

"Pošto je cilj Euleksa sprovođenje Ahtisarijevog plana o nezavisnosti Kosova, očigledno je da je ova misija u direktnoj suprotnosti s Rezolucijom 1244, po kojoj cilj međunarodnog prisustva nikako ne može biti ostvarivanje nezavisnosti Kosova", rekao je Koštunica.

DSS traži hitno zasedanje Skupštine

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić najavio je da će ta stranka i Nova Srbija pokrenuti inicijativu za hitno sazivanje Narodne skupštine kako bi "Srbija zauzela jasan stav o predlogu generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da se na Kosovu i Metohiji legalizuje protivpravna misija Euleks".

"Ovo pitanje direktno zadire u suverenitet zemlje i neohodno je da se Skupština izjasni o njemu pre zasedanja Saveta bezbednosti UN, koje se planira za 20. jun", rekao je Aligrudić.

On je u izjavi naveo da očekuje da narodni poslanici i predsedavajući Skupštine podrže ovu inicijativu.

Aligrudić je podsetio da se u sličnim okolnostima posle parlamentarnih izbora 2007, kada je vlada takođe bila u tehničkom mandatu, Narodna skupština sastala da raspravlja o Ahtisarijevom planu.

"Važnost predloga Ban Ki Muna apsolutno nalaže da se Narodna skupština odmah sastane", zaključio je potpredsednik DSS-a.

Samardžić: Potpuno neprihvatljivo

Ministar za Kosovo i Metohiju iz DSS-a Slobodan Samardžić smatra da je generalni sekretar UN Ki Mun Ban prekoračio ovlašćenja predlogom o rekonstrukciji UNMIK-a i da je to za Srbiju potpuno neprihvatljivo.

"Jedino Savet bezbednosti UN može da donese odluke o promeni prirode međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji", rekao je Samardžić.

Samardžić je rekao da predsednik Srbije Boris Tadić, kome je Ban dostavio predlog mera, "nema ustavne nadležnosti da vodi politiku zemlje, ali će Tadić odgovoriti na pismo u skladu i dogovoru sa Vladom Srbije".

On je rekao da je Ustav Kosova neprihvatljiv za Srbe i druge nealbanske nacionalne zajednice u Pokrajini, kao i za samu Srbiju, jer je deo Ahtisarijevog plana.

"Dogovorili smo se da odgovor na to bude konstitusanje srpske skupštine na Kosovu, koja bi imala reprezentativno-politički karakter, sastavljena od delegata svih skupština opština i ne bi imala izvršno-zakonodavnu funkciju", rekao je Samardžić. On je najavio da će osnivačka sednica tog tela biti 28. juna.

"EULEKS dobija manevarski prostor"

Funkcioner G17 plus i predstavnik Srba sa Kosova Oliver Ivanović kaže za B92 da se ovakvim rešenjem Ki Mun Bana ništa značajno neće promeniti za Srbe na Kosovu.

On kaže da EULEKS, iako nije dobio legitiman ulaz, dobio je prostor za manevar, jer će upražnjeno mesto, koje će se stvoriti smenjivanjem misije UN, morati neko da popuni.

"Mislim da je on, u suštini, odložio odluku. Time što je sačuvao misiju UN, on je pokazao da je uvažio stavove Rusije i Kine i, s druge strane, dao instrukcije UNMIK-u da se oslobodi nekih obaveza i ovlašćenja s namerom da ta ovlašćenja u nekom trenutku prenese na privremene institucije", kaže Ivanović.

On dodaje da je Ban na taj način "stvorio prostor za EULEKS, iako to formalno nije uradio". "Čini mi se da je ovo jedino što je mogao da uradi, prosto svako izbegavanje SB ili donošenje odluke mimo SB bilo bi opasno i po UN", rekao je Ivanović.

U saopštenju predsednika Kosova Fatmira Sejdijua navodi se da će institucije Kosova dati "odmeren odgovor na pismo generalnog sekretara UN posle sveobuhvatne analize njegovog sadržaja".

Janjić: Odgovor Rusiji

Direktor Foruma za etničke odonose Dušan Janjić ocenio je da je Ki Mun Ban ,najavom da će izmeniti delovanje misije svetske organizacije na Kosovu, prihvatio ideju da se kroz proces rekonstrukcije UNMIK-a obezbedi zajednička privremena misija EULEKS-a i UNMIK-a, protiv koje je bila Rusija.

"Ovo jeste odgovor Ki Mun Bana i Rusiji i Srbiji, a ostaje da se vidi kakav će on stav zauzeti do sledeće sednice Saveta bezbednosti o temi Kosovo", rekao je Janjić.

Janjić je ocenio da ostaje da se vidi kako će ta misija funkcionisati s obzirom na to da je Rusija bila prilično tvrda tražeći da EULEKS ne koristi UNMIK kao kišobran za svoj dolazak na Kosovo i Metohiju.

Džuda: Nije razrešen pravni problem

Predlogom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ki Mun Bana o reformi misije UN na Kosovu i Metohiji nije rešen pravni problem postojanja misije Evropske unije u Pokrajini, ocenio je danas britanski analitičar Tim Džuda.

U razgovoru za britansku medijsku kuću Bi-Bi-Si Džuda je rekao da se u predlogu generalnog sekretara Bana kaže samo da bi EULEKS bio pod okriljem UN, ali se ne objašnjava na koji način.

Džuda je dalje izneo da postoje dva pisma različite sadržine, koja je generalni sekretar poslao u Beograd i Prištinu.

Po Džudi, "jedno je poslato na adresu 'njegova ekselancija Fatmir Sejdiju, Priština', dok je drugo adresirano na 'njegova ekselencija predsednik Republike Srbije Boris Tadić'."

"Dakle, njih dvojica ne uživaju isti status, prema Banovom tumačenju, i generalni sekretar im je tako napisao dve različite stvari", ukazao je Džuda.

Prema Džudi, generalni sekretar Ban u pismu Sejdijuu "govori o pojačanoj ulozi Evropske unije u operacijama na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244", Saveta bezbednosti UN.

Ban u pismu Tadiću "navodi samo da će konsultovati visokog predstavnika Unije Havijera Solanu u vezi sa određivanjem operativne uloge EU na Kosovu", izneo je dalje Džuda.

Džuda smatra da je Banovo pismo zapravo predlog da se svi pretvaraju i da vide postojeće stanje na Kosovu onako kako im se sviđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: