Radnici "Zambera" u štrajku

Oko 1.000 radnika konfekcije "Zamber", iz Vranja, stupilo je u štrajk na radnim mestima jer im obezbeđenje ne dozvoljava da izađu iz fabrike.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.06.2008.

12:10

Default images

Radnici su novinarima rekli da više ne mogu i neće da trpe "zulume" vlasnika fabrike Janija Savasa, direktora Siniše Bundala i "njihovih sluga".

"Pre nedelju dana povećali su nam norme, a plate smanjili. Radnici koji su bili na bolovanju, primili su od 45 do 1.000 dinara. Gde još ima toliko poniženja? To je, naravno, naredio vlasnik 'Zambera' Jani Savas, a realizuju njegovi poslušnici - direktor Siniša Bundalo i drugi", rekao je jedan od štrajkača Igor Spasić.

Od početka štrajka bilo je dosta incidenata, pa su tako radnici, uprkos zabrani obezbeđenja, uspeli da otvore vrata na hali da bi u fabriku ušlo desetak novinara, među kojima i tri televizijske ekipe.

U međuvremenu, pred konfekciju "Zamber", na poziv direktora Bundala i obezbeđenja, stigla je policija.

"Jumkovu" konfekciju, čiji je većinski vlasnik Vlada Republike Srbije, početkom 2007. kupio je britanski biznismen kiparskog porekla Janio Savas, vlasnik velike tekstilne kompanije "Alena" iz Londona.

Savas je krajem 2006. godine sa Vladom Srbije potpisao prvu grinfild investiciju u Srbiji vrednu 6.000.000 evra.

Tim ugovorom, on je kupio konfekciju "Jumko" i preuzeo obavezu da u Vranju, do 1. marta 2008, sagradi novu konfekciju i zaposli 3.000 radnika.

Nova fabrike je stavljena pod krov, ali su pre mesec dana građevinski radovi zaustavljeni, jer novi vlasnik nije izmirio finansijske obaveze prema građevinskom preduzeću "Meteor" iz Vranja, a takođe se više od pola godine nije pojavio u Vranju, saznala je agencija Beta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: