"Lista DS sprečava vladu DSS i SRS"

Boris Tadić izjavio da su stranke u izbornoj koaliciji sa DS-om okupljene kako bi sprečile DSS i SRS da formiraju vladu.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 07.04.2008.

06:11

Default images

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić je, u intervjuu za "Pres", rekao da je DS formirala izbornu listu sa ostalim strankama kao "preventivnu meru zbog jasne najave koalicije DSS-a Vojislava Koštunice i SRS-a Vojislava Šešelja" i izolacije Srbije koja bi time nastala.

"Takva koalicija, po mom dubokom ubeđenju, vodi Srbiju direktno u izolaciju i ka smanjivanju naših ekonomskih kapaciteta, što direktno dalje vodi smanjenju potencijala u odbrani integriteta zemlje", rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, namera da stupe u koaliciju najavljena je i iz DSS-a i iz SRS-a, a kako je naveo, i iz izjava funkcionera SRS Tomislava Nikolića jasno je da je ta stranka promenila raniji čvrst stav o tome da ne prepušta mesto premijera nekoj drugoj stranci.

"Nikolić je otvoreno rekao da je DSS njihov najbolji i najpoželjniji koalicioni partner. S druge strane, DSS i Nova Srbija otvoreno kažu da su otvoreni za koaliciju sa SRS-om i da neće sa svojim prethodnim partnerima", dodao je Tadić.

On je rekao da iz stranaka Koštunice i Ilića nije čuo nijednu kritiku o SRS-u, dok "neprekidno teku najbrutalniji napadi" i na listu koju predvodi i na njega lično.

Lider Demokratske stranke poručio je da nikad neće pristati da Koštunica dobije mesto premijera u vladi u kojoj će DS imati većinu, ali je dodao da već sada ima kandidata za novog direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Tadić je rekao da nema informaciju gde se nalaze haški begunci Ratko Mladić, Radovan Karadžić i ostali i dodao da takvu informaciju "treba da daju BIA, Vojno-bezbednosna i Vojno-obaveštajna agencija".

"Koštuničina izjava pokušaj političke podvale"

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija ocenila je danas kao "pokušaj najgrublje političke podvale" izjavu nosioca liste "DSS-NS" Vojislava Koštunice da koalicija okupljena oko DS ima "slabu politiku i veliku propagandu iza koje bi mogla da stoji namera priznavanja Kosova".

"To je pokušaj najgrublje političke podvale građanima koji bi trebali da, iz straha, ne glasaju za svoju budućnost kako i oni ne bi bili optuženi da su izdali interese Srbije na Kosovu i Metohiji", rekla je Kolundžija Tanjugu.

Ona je dodala da je ta Koštuničina izjava pokušaj narodnjačke koalicije da pridobije glasačko telo tako što otpužuje listu "Za evropsku Srbiju".

Šutanovac: Imaćemo većinu

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je da će koalicija "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" imati većinu u budućoj vladi i parlamentu.

Šutanovac je naveo da je u budućoj vladi moguća koalicija sa svima onima koji mogu da prihvate politiku koju zagovara lista "Za evropsku Srbiju -Boris Tadić".

On je rekao da su garant za pobedu na majskim izborima i 2,3 miliona glasova koje je predsednik Srbije i lider DS-a Boris Tadić osvojio na prethodnim predsedničkim izborima.

Šutanovac je na televiziji B92 sinoć rekao i da su učešćem u prethodnoj vladi ministri iz DS-a sprečili dosta loših stvari koje su se mogle desiti.

On je naveo i da ne postoji ni jedna afera koje se može vezati za ministre iz DS-a.

Đilas: Srbija ima velike razvojne šanse

Ministar bez portfelja zadužen za Nacionalni investicioni plan i funkcioner DS-a Dragan Đilas ocenio je da Srbija ima "sjajnu šansu da potpisivanjem sporazuma sa Evropskom unijom postane jedina zemlja u Evropi koja će dobiti slobodno tržište i EU i Rusije".

Prilikom posete novopazarskom Internacionalnom univerzitetu, Đilas je rekao da "Srbija ima i fenomenalnu šansu da iskoristi tu prednost što u njoj žive Bošnjaci i pripadnici drugih naroda, jer to našoj privredi otvara mnoga vrata u svetu".

"Našu delegaciju koja uskoro putuje na sajam hrane u Maleziji predvodiće predstavnici bošnjačkog naroda, a u njoj će biti i pet-šest velikih domaćih firmi, a to je pravi način da Srbija pojača svoje privredne pozicije na svetskom tržištu", naglasio je Đilas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: