Petak, 04.04.2008.

10:22

Poslednji dan samita NATO-a

Završen samit NATO-a u Rumuniji. NATO i Rusija nisu približili stavove o širenju Alijanse na istok, o raketnom štitu i o Kosovu.

Izvor: B92, FoNet

Default images

NATO i Moskva ostaju na svojim pozicijama o svim pitanjama o kojima se ni do sada nisu slagali, saopšteno je posle susreta predsednika Rusije Vladimira Putina i čelnika Alijanse na samitu u Bukureštu. Pitanje statusa Kosova samo je usputno pomenuto, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Najveća pažnja ipak je posvećena širenju NATO-a na istok, antiraketnom štitu i pozitivnim signalima o budućem članstvu ruskih suseda Ukrajine i Gruzije, što su i dalje najkrupniji uzroci problema u odnosima Rusije i NATO-a.

"To jesu sporna pitanja, ali atmosfera nije bila konfrontirajuća, već su to krupna pitanja koja nas dele i o kojima otvoreno diskutujemo. I o Kosovu predsednik Putin i njegove kolege imaju drugačiji stav, kao i o izmenjenom sporazumu o naoružanju, ali dokle god obe strane misle da je sporazum temelj evropske bezbednosti, nema panike", kazao je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Bukureštu da je u saradnji sa NATO-om dosta postignuto, ali da će rezultati zavisiti od toga koliko će zemlje Alijanse biti spremne da uvaže interesa Rusije i da učine kompromise u pogledu strateške klime u Evropi i svetu.

"Nije tajna da putevi naše saradnje imaju ozbiljne prepreke", rekao je predsednik Putin posle samita Saveta Rusija-NATO i u tom smislu naveo "nastavak širenja NATO-a, stvaranje vojne infrastrukture na teritoriji novih članica, krizu oko Sporazuma o konvencionalnom naoružanju (CFE), Kosova, planove za razmeštanje u Evropi strateške protivraketne odbrane SAD".

"Sve to ne doprinosi jačanju predvidivosti i poverenja u našoj saradnju i ne doprinosi prelasku na novi kvalitet", istakao je Putin, dodajući da će pojavljivanje na ruskim "granicama snažnog vojnog bloka Rusija shvatiti kao direktnu pretnju bezbednosti". Putin je pozitivno ocenio susret u rumunskom glavnom gradu i konstatovao da je ostavaren uspeh u političkom dijalogu i praktičnoj saradnji, i u primere toga naveo pomoć naporima UN u Avganistanu, aktivnu saradnju u antiterorističkim akcijama i napredak u povećanju operativne kompatibilnosti oružanih snaga Rusije i NATO-a.

Pre obraćanja predsednika Putina, jedan član njegove delegacije u Bukureštu je naveo kako je šef države ukazao da će Rusija biti prinuđena da preduzme mere za zaštitu svoje bezbednosti kao odgovor na širenje NATO-a na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prema tom izvoru ruskih medija, Putin je rekao da NATO ne može da osigurava svoju bezbednost na račun drugih, između ostalog, i Rusije.

Kako su preneli ruski mediji iz Bukurešta, Putin je, govoreći o planovima Vašingtona za instaliranje protivraketne odbrane u Evropi, rekao kako se teško može pretpostaviti da bi se Iran usudio da napadne Sjedinjene Američke Države.

Umesto da se Iran "sateruje u ćošak", potrebno je razmisliti kako da ta zemlja postane otvorenija, rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da je Rusija spremna da se vrati poštovanju CFE - koji je 2007. suspendovala jer zemlje NATO-a ne ratifikuju njegovu prilagođenu verziju - ali samo zajedno sa drugim učesnicama sporazuma.

Moskva neće postavljati nikakve ultimatume, ali očekuje da oni neće ni njoj biti postavljani, rekao je Putin i pozvao NATO da sarađuje sa postsovjetskom integracionom Organizacijom sporazuma o kolektivnoj bezbednosti, rekao je član ruske delegacije novinarima u Bukureštu.

NATO-Rusija o kopnenom tranzitu

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer razmenili su u Bukureštu pisma o obezbeđenju tranzita preko teritorije Rusije nevojnih tereta u Avganistan, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Dmitrij Rogozin.

Ceremonija razmene dokumenata održana je u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Sporazum se, međutim, ne odnosi na transport vojnika i vazdušni tranzit, kao što je NATO prvobitno tražio, preneo je Rojters.

"Sporazum će obuhvatati kopneni tranzit određenih vrsta zaliha. Vazdušni tranzit danas nije na dnevnom redu", saopštila je predstavnica za štampu NATO-a uoči sastanka lidera NATO-a i ruskog predsednika Vladimira Putina u Bukureštu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: