Subota, 22.03.2008.

21:16

Čavić: Nisam očekivao suspenziju

Milorad Čavić izjavio je da je na EP nosio majicu "Kosovo je Srbija" kako bi svom narodu poslao pozitivnu energiju.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Takođe, on je priznao da nije očekivao suspenziju iz daljeg toka takmičenja. "Nedavno sam shvatio da nisam samo sportista, već i ambasador svoje zemlje i da moram da je, dokle god sam u prilici, predstavljam u svetu, da joj pomažem. Bio sam svestan rizika, ali nisam očekivao ovako oštru reakciju LEN-a", rekao je Čavić na konferenciji za novinare na beogradskom aerodromu.

Novog evropskog rekordera je na aerodromu "Nikola Tesla", pored predstavnika medija, sačekalo i oko 100 ljudi sa srpskim zastavama, majicama i bedževima sa natpisom "Kosovo je Srbija", ali i oznakama Demokratske stranke Srbije.

Čavić je, ipak, naveo da neće dozvoliti da političari koriste njegov potez u Holandiji.

"Nije istina da sam želeo da pošaljem političku poruku i neću dozvoliti da me političari svojataju. Nisam član nijedne političke stranke, niti ću biti", rekao je Čavić.

"Svestan sam koliko je teško Srbima na Kosovu, ali i da ne mogu da im kao sportista mnogo pomognem. Želeo sam, ipak, da pokušam da ih podignem, a postoji li bolji način da se to učini nego evropskim rekordom", naglasio je evropski šampion u disciplini 50 metara delfin.

Čavić je kazao da verovatno neće u budućnosti učiniti sličan potez, ali se našalio na pitanje novinara kakvu će majicu nositi na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu.

"Sigurno će biti neki natpis na ćirilici. Možda: Ipak je Srbija", rekao je plivač, koji ima i srpsko i američko državljanstvo i koji trenira na Floridi.

"Iskreno sam se iznenadio kada su svi shvatili moju poruku u Ajdhovenu, pošto sam namerno nosio majicu ispisanu ćirilicom, jer je natpis bio upućen Srbima", rekao je Čavić.

Plivač je kazao i da su reakcije njegovih kolega u Holandiji bile vrlo raznolike.

"Bilo mi je jako nezgodno. Neki su me hvalili, pošto sam prvi učinio ovako nešto, ali su me drugi čudno gledali, nisam mogao da vidim da li iz pozitivnih ili negativnih razloga. Ipak sam bio onaj o kome se pričaju priče. Uglavnom su svi bili u šoku", rekao je.

Čavić je kazao da mu je vrlo žao zbog suspenzije, pošto nije mogao da pokuša da osvoji medalju i na 100 metara delfin.

"Šta da radim, mogu samo da idem dalje, da se spreman za Olimpijske igre, pošto verujem da je realno da se tamo okitim medaljom", naveo je najbolji srpski plivač, koji je ideju da obuče spornu majicu dobio pre dve nedelje od svoje devojke iz Beograda.

Predsednik Plivačkog saveza Srbije Dušan Dimitrijević kazao je da je očekivao da Čavić bude opomenut, ali ne i suspendovan.

"Bilo je i mnogo većih prekršaja, ali niko nikada nije ovako kažnjen... Organizatori su, pored toga, napravili veliki propust, pošto pri dodeli medalja nisu istakli srpsku zastavu", rekao je Dimitrijević.

Čavić, koga je na aerodromu dočekao i državni sekretar za sport Vlajko Senić, a u ponedeljak i kod predsednika Borisa Tadića i ministra za sport Snežane Samardžić-Marković.

Koštunica primio Čavića

Vojislav Koštunica primio je večeras prvaka Evrope u plivanju Milorada Čavića i naveo da je sjajnom pobedom u Ajndhovenu Čavić ujedinio i učinio ponosnim celu naciju.

"Koštunica je rekao da je evropski šampion svojom sjajnom pobedom pred očima celog sveta visoko podigao našu najdragoceniju istinu koja glasi: Kosovo je Srbija", stoji u saopštenju Koštuničinog kabineta.

"Ovom pobedom naš prvak Milorad Čavić je ujedinio i učinio ponosnom celu naciju. Srbija se pobedama, pravom, pravdom i istinom bori za Kosovo", naveo je Koštunica.

Evropski šampion Čavić je rekao da kada je posle trke video da je oborio evropski rekord, doneo je odluku da na evropsko pobedničko postolje istakne istinu - Kosovo je Srbija.

Čavić je naveo da mu je velika čast da se i dalje bori i pobeđuje za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

17 h

Podeli: