Usaglašen predlog rezolucije

Tekst rezolucije usaglasile SRS, DSS-NS i SPS, a izmenjen je samo u nekoliko tehničkih detalja u odnosu na prvobitni.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.03.2008.

15:50

Default images

Prema predlogu rezolucije, parlament će pozvati EU da "jasno i nedvosmisleno" potvrdi celovitost državne teritorije Srbije, kao uslov za nastavak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. "Srbija će pregovarati o prijemu u članstvo EU ukoliko Unija ispuni ovaj, najmanji mogući, zahtev države Srbije", navodi se u usaglašenom tekstu dokumenta.

U usaglašenom tekstu Evropska unija je izbačena iz naziva predloga rezolucije, koja se sada zove "Rezolucija Narodne skupštine Republike Srbije o zaštiti teritorijalnog integriteta Republike Srbije u odnosima sa međunarodnim organizacijama".

U predlogu SRS bio je dodatak "posebno Evropskom unijom".

Rezolucijom se osuđuje "protivpravna odluka EU" o slanju misije Euleks na teritoriju Srbije, u pokrajinu Kosovo i Metohija, i konstatuje da je EU prekršila osnovne prpincipe međunarodnog prava.

"Protivpravnim slanjem misije EU pokušava da pruži legitimitet i policijsko-civilnu podršku jednostrano proglašenoj lažnoj državi Kosovo".

Skupština, predlaže se u dokumentu, poziva EU da povuče odluku o slanju misije EULEKS, a zemlje članice EU, koje su priznale jednostranu nezavisnost, da tu odluku ponište.

U predlogu rezolucije konstatuje se da su Srbija i EU ostvarile značajan napredak u saradnji.

Navodi se i da, imajući u vidu da je EU poslala misiju na teritoriju Srbije, a veliki broj članica Unije priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, poslanici moraju da upozore EU da samo "celovita Srbija u njenim međunarodno priznatim granicama može, hoće i želi da učestvuje u evropskim integracijama".

Zbog toga se od Evropske unije zahteva da potvrdi celovitost Srbije i zaključuje da je Skupština Srbije odlučna u zaštiti ustavnog poretka i uverena da samo mir i poštovanje teritorijalnog integriteta evropskih država može doprineti dugoročnoj stabilnosti u regionu i u Evropi.

U tekst rezolucije dodat je novi pasus u kome se navodi da parlament konstatuje da "Srbija saglasno Ustavu Srbije, samo kao celovita država sa pokrajinom Kosovom i Metohijom, kao svojim sastavnim i neotuđivim delom, može zaključivati sporazume sa EU".

Skupština, takođe, treba da konstatuje da je Srbija kao celovita država punopravan član Ujedinjenih nacija i OEBS-a i da u trima najvažnijim organziacijama - UN, OEBS-u i EU može biti član samo u punoj teritorijalnoj celovitosti, sa svojom pokrajinom Kosovom i Metohijom.

Podsetimo, predlog ne podržavaju Demokratska stranka, G17 plus, Liberalno-demokratska partija i poslanici manjinskih stranaka, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: