"Odluka o misiji možda ove sedmice"

Evropska unija bi mogla ove sedmice, u četvrtak ili petak, doneti konačnu odluku o slanju pravno-policijske misije na Kosovo.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2008.

07:05

Default images

Odluka o slanju misije EU na Kosovo bi, prema saznanjima slovenačke agencija STA, koja se poziva na diplomatske izvore u Briselu, bila doneta pre zasedanja šefova diplomatija EU, zakazanog za ponedeljak.

Ranije se govorilo da će odluka o upućivanju misije EU na Kosovo biti usvojena najverovatnije u ponedeljak, što i dalje ostaje kao mogućnost, ali briselski izvori, međutim, sada ukazuju da će se o tome više znati krajem ove sedmice i da će razvoj događaja zavisiti od prilika na Kosovu i u Srbiji, navodi STA. Podsećajući na učestala predviđanja da će Priština u nedelju, 17.februara, jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova, koja bi važila od marta, STA prenosi mišljenje neimenovanih diplomata u Briselu da će šefovi diplomatija EU na taj korak kosovske strane odgovoriti u ponedeljak.

Ministri inostranih poslova članica Unije će tom prilikom usvojiti političku izjavu o priznavanju nezavisnosti, dok bi samo priznanje ostalo u nadležnosti država članica, prenosi slovenačka agencija, navodeći da je moguće očekivati da Kipar i Rumunija ne priznaju Kosovo.

Jonson razgovarao sa članovima Skupštine Kosova

Predstavnik Evropske unije za Kosovo Jonas Jonson sastao se sa članovima Skupštine Kosova. Oni su se usaglasili o slanju misije EU. Predstavnici kosovske skupštine su rekli da očekuju uskoro misiju Unije i rešavanje konačnog statusa.

"Kao što je poznato, EU je prisutna na Kosovu. Srećni smo što ćemo ubrzati saradnju. Jedan deo je već predviđen našom spoljnom i odbrambenom politikom po kojoj imamo 1.800 ljudi na terenu. S druge strane, imamo predstavnike i kancelarije i međunarodnu civilnu misiju, kao i specijalne predstavnike EU", rekao je Jonas Jonson, specijalni predstavnik EU.

Prema njegovim rečima, oni će biti pojačani sa 200 do 300 ljudi.

"Mi i dalje gradimo strukturu na način koji je utvrđen pre nekoliko meseci", rekao je on.

Predsednik kosovske skupštine Jakub Krasnići je rekao da se razgovaralo o "novim odgovornostima koje će imati kosovske institucije u budućnosti".

"Biće mnogo odgovornosti u predstojećim mesecima. Naše institucije imaju veliku podršku Evropske unije", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: