Četvrtak, 24.01.2008.

08:17

Meksiko Siti: Autobusi samo za žene

U prestonici Meksika počeli su da saobraćaju autobusi namenjeni isključivo ženama.

Izvor: Tanjug

Default images

Grad je doneo odluku da uvede te autobuse, kako bi putnice zaštitio od fizičkih i verbalnih nasrtaja muškaraca, što su česte pojave u prenatrpanom javnom gradskom prevozu. Milioni ljudi tiskaju se svakodnevno u vagonima podzemne železnice i gradskim autobusima Siudad Meksika, koji važi za jedan od najvećih gradova u svetu, a žene se stalno žale na ponižavajuće nasrtaje muškaraca koji koriste svaku gužvu u prevozu.

Pripadnicama lepšeg pola će uskoro biti na raspolaganju 85 autobusa, koji će saobraćati na 17 linija.

Specijalni autobusi zaustavljaju se na uobičajenim stanicama, ali na sebi imaju velike ružičaste panoe sa natpisom "samo za žene".

"Stalno smo dobijali pritužbe od žena koje su se žalile da ih je neko dodirivao, ljubio ili pratio", kazao je portparol gradskog saobraćajnog preduzeća.

U Siudad Meksiku već važi pravilo da se u prva tri vagona podzemne železnice mogu popeti samo žene i deca, ali je ovo prvi put da se jedna takva mera primenjuje i na autobuse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: