NATO: Loše poruke iz Srbije

Komplikovana i napeta situacija u Srbiji praćena je porukama koje nisu prijateljske prema NATO-u, navodi zvaničnik NATO-a.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.12.2007.

09:08

Default images

Jedan visoki zvaničnik Atlantskog saveza je agenciji Beta rekao da će partneri u NATO-u Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN smatrati osnovom za dalji ostanak Kfora na Kosovu i u slučaju da kosovski Albanci proglase jednostranu nezavisnost.

Visoki zvaničnik Atlantskog saveza ukazao je na "poruke iz Beograda koje nisu prijateljske prema NATO-u poslednjih meseci".

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je Srbija, zajedno s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, pre godinu dana primljena u Partnerstvo za mir, uz dato jemstvo Beograda da će biti dostignuta puna saradnja s Haškim sudom.

"Ali, optuženi od Haškog suda Ratko Mladić i Radovan Karadžić i dalje su na slobodi. NATO je očekivao da će biti ojačani elementi saradnje sa Srbijom u okviru Partnerstva za mir i Saveta za evroatlantsku saradnju, ali se to nije dogodilo", navodi taj zvaničnik.

"Tu je reč, svakako, o Bezbednosnom sporazumu (o razmeni poverljivih informacija), ali to se nije dogodilo", kaže on.

Visoki funkcioner NATO-a ukazao je i na to da je saradnja Vojske Srbije i Kfora "na terenu veoma dobra i odudara od poruka koje stižu iz Beograda".

"U suštini, odnosi Srbije i NATO-a su u rukama rukovodstva u Beogradu i to rukovodstvo treba da odluči o ubrzanju saradnje", naveo je on.

Upitan da li je NATO, budući da će Rezoluciju 1244 SB UN smatrati osnovom za nastavak prisustva na Kosovu, "spreman da brani primenu te rezolucije kad je u pitanju suverenitet Srbije nad Kosovom", on je odgovorio da je za "NATO ta rezolucija pravna osnova za dalje prisustvo na Kosovu i očekuje se da šefovi diplomatija NATO-a potvrde taj zakonski okvir".

Na pitanje Bete kako će postupiti Kfor na terenu na Kosovu, ako dođe do jednostranog proglašenja nezavisnosti i time kršenja Rezolucije 1244 SB UN, rekao je da će "NATO, i u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, tu rezoluciju smatrati osnovom za nastavak svog prisustva" u toj pokrajini.

Saopštio je i da će o tome biti reči na ministarskom sastanku NATO-EU u četvrtak.

Artemije: Vojne vežbe i mobilizacija

Episkop SPC Artemije smatra da najave reakcija političara Srbije o tome šta će preduzeti u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova ne dolikuju jednoj suverenoj državi.

Episkop raško-prizrenski ocenio je za Danas da najave političara u Beogradu i državnog vrha Srbije, tipa "nećemo priznati", "proglasićemo nevažećom", "borićemo se svim pravnim i demokratskim sredstvima", "vojsku nećemo slati na Kosovo" i slične, podstiču Albance da krenu putem jednostranog proglašenja nezavisnosti, jer, kako kaže, "nemaju čega da se plaše".

Vladika Artemije predlaže da se zatvore administrativne granice Kosova prema Srbiji na tri dana za putnike, robu i drugo i da se pozove posmatračka misija zemalja-članica Šangajske organizacije za saradnju (u kojoj su Kina, Rusija, Indija, Pakistan).

On takođe smatra da treba da se pozovu na mobilizaciju svi vojni obveznici Srbije, pod vidom provere spremnosti i edukacije, na tri dana, kao i da se organizuju vojne vežbe u oblastima blizu Kosovu, uz učešće nekih posmatrača iz Šangajske organizacije za saradnju.

Treba, prema mišljenju episkopa Artemija, takođe izvesti masovne demonstracije u Beogradu i ostalim gradovima Srbije, da se shvati koliko je Srbima stalo do Kosova, a na tome bi morala da se angažuje i Srpska pravoslavna crkva.

Time bi se, kako za Danas objašnjava vladika Artemije, "efikasno preventivno delovalo i uticalo da odgovorni razmisle pre donošenja odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova i Metohije".

On smatra da, u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti, važi pouka "bolje sprečiti, nego lečiti". "Sve pomenute aktivnosti bile bi besmislene i neefikasne posle eventualnog proglašenja nezavisnosti", kaže on.

"Često se čuje s najvišeg državnog vrha: 'Srbija nije za rat'; 'Srbija neće ratovati'. Slažemo se da Srbija nije za rat, ali mora da misli na legitimnu odbranu, bez obzira na to ko je osvajač. Uostalom, sve što budemo preduzimali dan posle, ostaće besplodno...", navodi vladika Artemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: