"Tesla" peti zagađivač u Evropi

Elektrana "Nikola Tesla" zauzela je peto mesto na listi najvećih zagađivača među elektranama u Evropi, navodi organizacija Karma.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2007.

15:27

Default images

"Tesla", koja se nalazi u Obrenovcu, godišnje emituje 18,7 miliona tona ugljen-dioksida, objavila je ekološka organizacija Karma (Carbon monitoring for action) na svojoj Internet-strani. Srbija se ukupno, sa emisijom ugljen-dioksida od 37,2 miliona tona, našla na 31. mestu na listi najvećih svetskih zagađivača, a na 12. mestu među zagađivačima u Evropi.

Prema podacima te organizacije, koja deluje u sklopu Centra za globalni razvoj, elektrana sa najvećom emisijom ugljen-dioksida u Evropi je nemački "Janšvalde", sa 27,4 miliona tona, a slede poljski "Belhatov", sa 25,5 miliona tona, i britanski "Draks", sa emisijom 23,7 miliona tona.

Najveći svetski zagađivači su SAD, sa 2,79 milijardi tona ugljen-dioksida godišnje, Kina sa 2,68 milijardi i Rusija sa 661 milionom tona godišnje emisije, objavila je Karma.

Najveći zagađivač u Evropi je Nemačka, sa 356 miliona tona ugljen-dioksida godišnje, a za njom slede Velika Britanija, sa 212 miliona tona i Poljska, sa 166 miliona tona.

Što se tiče same Srbije, pored "Tesle", najveći zagađivači su Kolubara i ceo grad Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: