Ministri odbrane JE u Kijevu

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac učestvuje na sastanku ministara odbrane Saveta zemalja Jugoistočne Evrope u Kijevu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.10.2007.

07:37

Default images

Srbija u SEDM, u kom su članice NATO-a i Partnerstva za mir, od pošle godine ima status posmatrača. Šutanovac se sinoć u Kijevu sastao s komandantom južnog krila NATO-a Harijem Urlihom, od kog je, kako je rekao, dobio garancije da će KFOR odlučno reagovati u slučaju eskalacije nasilja na Kosovu.

Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko ocenio je na otvaranju skupa da zamrznuti konflikti, poput onog na Kosovu, mogu biti rešeni isključivo obezbeđenjem jasne evropske budućnosti za obe strane u pregovorima.

Juščenko je rekao da bi se, u suprotnom, moglo desiti da zamrznuti konflikti, kakvi postoje i na teritoriji SSSR-a, ugroze bezbednost cele Evrope.

Juščenko je rekao da sve evropske države, osim jasne perspektive za strane u konfliktima, treba da ispolje veliko strpljenje u rešavanju tih kriza, kao i solidarnost.

"Krajnje je vreme da se reše ti zamrznuti konflikti jer ne želimo da ugrožavamo bezbednost u Evropi. Ukrajina je spremna da pomogne u tim naporima", kaže Juščenko.

SAD prete povlačenjem sa Kosova

U Kijevu boravi i sekretar SAD za odbranu Robert Gejts. Kako je najavljeno, on će tražiti pomoć od istočnoevropskih zemalja za rat u Avganistanu.

Gejts razmatra mogućnost da, ako saveznici u NATO-u ne ispune deo obaveza u Avganistanu, iduće godine trupe SAD sa Kosova prebaci u tu azijsku zemlju, saopštili su njegovi bliski saradnici.

Prema rečima sekretara Pentagona za medije Džefa Morela, Gejts će, ako saveznici u NATO-u ne ispune obaveze o slanju dodatnih snaga i opreme u Avganistan, razmotriti povlačenje 1.600 američkih vojnika sa Kosova.

Rojters, pozivajući se na upućene sagovornike, navodi da Gejts tako šalje signal Evropi da će biti ostavljena da se sama snalazi s nestabilnom situacijom "u sopstvenom dvorištu" ako ne pomogne SAD u Avganistanu.

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže za B92 da je pretnja SAD evropskim saveznicima upućena iz dva razloga. "Jedan je intervencija u Avganistanu, posle koje je su SAD praktično same, uz nekoliko saveznika, intervenisale u Iraku, a drugi je poruka Evropi da podrži stav SAD o nezavisnosti Kosova", kaže on.

"Amerikanci su nezadovoljni saradnjom sa Evropom i u vezi s Kosovom i u vezi sa Avganistanom, ali i zbog nepostojanja jedinstvenog stava u Evropskoj uniji o Kosovu, pa je poruka da će Evropa morati sama da se nosi s kosovskim problemom, a imajući u vidu da EU nema svoje vojne i policijske snage, u stvaru upozorenje i pretnja", kaže Dragišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: