8 godina od zločina na "Ibarskoj"

Pred Vrhovnim sudom Srbije 5. novembra počeće javna sednica o prvostepenoj presudi za zločin na Ibarskoj magistrali.

Izvor: B92

Sreda, 03.10.2007.

17:02

Default images

Tom prilikom ubijena su četvorica članova SPO-a i i pokušano je ubistvo lidera te stranke Vuka Draškovića. Drašković kaže da jedino što ne bi smelo da se dogodi jeste da Vrhovni sud ponovo poništi presudu i četvrti put vrati suđenje na početak.

Zločin na Ibarskoj magistrali dogodio se pre tačno osam godina, a optuženima sa Radomirom Markovićem i Miloradom Ulemekom na čelu sudilo se tri puta pred okružnim sudom u Beogradu jer je Vrhovni sud dva puta vraćao suđenje na početak.

U novembru će odlučivati treći put. Vuk Drašković na osmu godišnjicu ovog zločina kaže da se Srbija i danas ponovo zaljubljeno vraća zločinima za šta je kriva Vlada koja se ponaša kao da je pred tim nemoćna, što nije tačno.

"Akcija Sablja posle ubistva premijera Đinđića pokazala je da je država jača i od zločina i od zločinaca samo ako to hoće da bude. Činjenica da danas ta zločinačka mreža jeste ponovo u usponu pokazuje da je to zasluga vlade i ove države i da država neće da im stane na put", kaže Drašković.

Najspornije u poslednjoj presudi Okružnog suda jeste tumačenje sudije Bojana Mišića da je najveća kazna zatvora za politička ubistva režima Slobodana Miloševića 15 godina.

Naime, Vrhovni sud je u slučaju ubistva Ivana Stambolića i atentata na Vuka Draškovića u Budvi, međutim, zauzeo stav da je maksimalna kazna neuporedivo veća - 40 godina.

Advokat oštećenih Dragoljub Todorović kaže za B92 da bi najbolje bilo da Vrhovni sud direktnim počiniocima ubistva preinači presude sa 15 na 40 godina zatvora.

S druge strane, on smatra da bi ponovo trebalo suditi čelnicima DB-a iz tog vremena Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću i Branku Đuriću jer sud nije pravilno utvrdio činjenično stanje zbog čega i nisu adekvatno kažnjeni.
"Mislim da su ovde ispunjeni svi uslovi, mada to VSS retko radi, za održavanje glavnog pretresa pred Vrhovnim sudom, što bi bilo najbolje", kaže Todorović.

Za ubistvo Veselina Boškovića, Vučka Rakočevića, Dragana Vušurevića i Zvonka Osmajlića 3. oktobra 1999. u ataru sela Petka, osim pripadnika JSO-a na čelu sa Ulemekom, osuđeni su još Radomir Marković, tadašnji šef DB, Mihalj Kertes, Dragiša Dinić i Vidan Mijailović.

Oslobođeni su Milan Radonjić, šef beogradskog DB-a, i Branko Đurić, šef beogradske policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: