Ponedeljak, 24.09.2007.

14:17

Koštunica: Brinemo o svakom Srbinu

Skupština Srbije završila raspravu o svim tačkama dnevnog reda i izglasala izmene više zakona, uključujući i državljanstvo.

Izvor: B92, Beta

Default images

Skupština Srbije usvojila je sa 197 glasova izmene Zakona o državljanstvu, kojima je omogućeno svim Srbima koji žive van Srbije da dobiju državljanstvo. Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da izmene tog zakona, "saglasno novom Ustavu, omogućavaju da svi pripadnici srpskog naroda, bez obzira gde živeli, mogu da dobiju državljanstvo svoje matične države Srbije".

"Posebno je značajno da će sada i potomci naše stare dijaspore, koji žive širom sveta, moći da dobiju državljanstvo Srbije, što predstavlja najbolju poruku da ćemo kao država brinuti o svakom pripadniku našeg naroda", navodi se u izjavi Koštunice za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, sasvim je sigurno da će Srbi širom sveta koji budu uzeli državljanstvo Srbije dati svoj doprinos ekonomskom, naučnom, kulturnom, sportskom i sveukupnom razvoju svoje matične države.

"Novi Zakon o državljanstvu daje veliki podsticaj za efikasno jačanje veza Srbije sa svim pripadnicima našeg naroda koji žive izvan naše zemlje", naveo je Koštunica.

Predstavnici crnogorske opozicione Srpske narodne stranke odmah su reagovali, navodeći da će njihovi poslanici biti prvi iz Crne Gore koji će zatražiti državljanstvo Srbije.

Izmene tog zakona pripremljene su, kako je navedeno, po konceptu čija rešenja treba da obezbede uređivanje sticanja i prestanka srpskog državljanstva, kontinuitet državljanstva i sprečavanje nastanka apatrida.

Skupština je takođe usvojila Zakon o putnim ispravama, kojim se uvode novi pasoši Srbije, a zamena još važećih pasoša bivše SRJ počeće 1. marta 2008. godine. Za zakon je glasalo 148 poslanika, odnosno svi poslanici koji su bili elektronski registrovani u sali.

Reakcije iz Crne Gore na Zakon o državljanstvu

Crnogorska vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) upozorila je danas da će građani Crne Gore koji uzmu državljanstvo Srbije ostati bez crnogorskog državljanstva.

Portparol SDP-a Raško Konjević je agenciji Beta rekao da će uzimanje državljanstva Srbije biti "avantura" i da je usvajanje takvog zakona u Srbiji "pokušaj političkog pritiska na Crnu Goru".

Konjević je ocenio da je usvojeni Zakon o državljanstvu "povreda personalnog suvereniteta Crne Gore i drugih država" i da je suprotan Evropskoj konvenciji o državljanstvu Saveta Evrope.

"Dvojna državljanstva su stvar međudržavnih dogovora i takav postupak Srbije neće biti dobar impuls daljem razvoju naših odnosa", rekao je Konjević.

Politicki direktor Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić nije želeo da komentariše usvajanje tog zakona, jer je, kako je objasnio, to pitanje jedno od onih o kojima ovih dana, u vezi sa novim ustavom Crne Gore, pregovaraju crnogorska vlast i opozicija.

Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković je u petak, 21. avgusta, predložio da Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore uputi protestnu notu Savetu Evrope zbog, kako je objasnio, diskriminacije građana u Crnoj Gori od strane Srbije, uvođenjem dvojnog državljanstva.

Portparol opozicione Narodne stranke Slaviša Guberinić ocenio je da je usvajanje zakona u Srbiji koji omogućava davanje njenog državljanstva građanima drugih zemalja, "odluka nezavisne države".

Opoziciona Liberalna partija je ocenila da će oni građani Crne Gore koji dobiju državljanstvo Srbije "automatski steći privilegovan status u odnosu na one koji zadrže samo crnogorsko državljanstvo".

Liberalna partija je pozvala crnogorsku vlast da "uloži protest i demarš Srbiji, zbog takvog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore i obavesti nadležne organe EU o takvom jednostranom međudržavnom skandalu".

Ratifikovani CEFTA i Kjoto

Skupštine Srbije (Beta)
Skupština Srbije ratifikovala je danas Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi (CEFTA) koji predviđa formiranje zone slobodne trgovine do 31. decembra 2010. godine.

Za ratifikaciju sporazuma glasalo je 137 poslanika vladajuće koalicije, dok poslanici opozicione Srpske radikalne stranke nisu ni učestovali u glasanju.

CEFTA predviđa ukidanje carinskih ograničenja za industrijske i poljoprivredne proizvode u zemljama regiona najkasnije do 2010. godine.

U skladu s tim, Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o duvanu, kojima se ukida obavezan otkup domaćeg duvana i izjednačavaju se akcize na domaće i strane cigarete.

Za zakon je glasalo 128 poslanika vladajuće koalicije, protiv je bilo 20 poslanika, a poslanici opozicione Srpske radikalne stranke nisu učestovali u glasanju. Zakon je time usaglašen sa pravilima Evropske unije, Svetske trgovinske organizacije i sporazumom CEFTA.

Skupština Srbije izabrala je i Savet Državne revizorske institucije, važno antikorupcijsko telo, zaduženo za kontrolu svih direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava.

Za predsednika Saveta izabran je Radoslav Sretenović, koga je kandidovala Demokratska stranka Srbije, a za potpredsednika Ljubica Nedeljković, koju je kandidovala Demokratska stranka.

Za članove Saveta izabrani su Zoran Tamaš, koga je kandidovao DS, Ljiljana Dmitrović-Šaponja, koju je kandidovao G 17 plus i Natalija Ćatović koju je kandidovala Nova Srbija.

Skupština Srbije ratifikovala je danas većinom glasova i Protokol iz Kjota o promeni klime, čiji je cilj brzi proces evropskih integracija i veće pogodnosti za strane investicije. Za potvrđivanje protokola glasao je 151 poslanik.

Cilj sporazuma iz Kjota je stabilizacija emisije štetnih gasova i uticaja na klimatske promene, kojim su utvrđene posebne obaveze razvijenih zemalja u pogledu smanjenja emisije štetnih gasova, odnosno smanjenje brzine zagrevanja atmosfere.

Protokol je stupio na snagu 16. februara 2005. godine i do sada mu je pristupila 171 zemlja, uključujući i zemlje jugoistočne Evrope.

Ratifikacija ovog dokumenta Srbiju ne obavezuje, ali će joj omogućiti da u okviru svojih mogućnosti doprinese globalnom smanjenju emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i smanjenje lokalnog zagađivanja životne sredine.

Implementacija protokola trebalo bi da doprinese smanjenju zagađenja vazduha u industrijskim zonama Beograd, Bor, Vranje, Ivanjica, Pančevo. Takođe, taj dokument može pomoći da se smanji zagađenje vazduha koje je uzrokovano grejanjem i saobraćajem.

Skupština Srbije usvojila je i Izmene Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim primedbama, kojima su uvedene duže zatvorske i veće novčane kazne za prekršioce, kao i dodatna ovlašćenja i obaveze za organizatore mečeva.

Odbor: Jelašića za guvernera

Radovan Jelašiæ
Odbor Skupštine Srbije za finansije većinom glasova poslanicima je predložio Radovana Jelašića za guvernera NBS. On je time postao kandidat za guvrenera Narodne banke Srbije sa mandatom od pet godina.

Za taj predlog, koji je Odboru dostavila stranka G17 plus, nisu glasali predstavnici Srpske radikalne stranke, Socijalističke partije Srbije i Liberalno-demokratske partije.

Skupština će sutra raspravljati o izboru guvernera, čime će parlament biti u prilici da ispuni obavezu po Ustavnom zakonu i izabere prvog čoveka centralne banke.

Jelašić je bio viceguverner Narodne banke Jugoslavije, a potom NBS od decembra 2002. od jula 2003. godine, a za guvernera je izabran 25. febuara 2004, nakon čega je preuzeo dužnost 1. marta iste godine.

G17 plus navodi da je predložio Jelašića za mesto guvernera zbog dobrih rezultata koje je ostvario. Šefica poslaničkog kluba te stranke Suzana Grubješić, međutim, kaže da je funkcija guvernera ispolitizovana.

"U ovoj zemlji je teško da imate neko nezavisno telo ili pojedinca i protiv smo toga da mesto guvernera bude mesto trgovine i zato smo predložili Jelašića", kaže ona.

Na inicijativu predsednice Odbora, koja je inače članica Srpske radikalne stranke, članovi Odbora će od Narodne banke zatražiti izveštaj o finansijskom planu za 2006. godinu i završnom računu i izveštaju nezavisnog revizora o završnom računu za 2006. godinu.

Radikali su najavili da će na sednici parlamenta reči šta misle o izboru Jelašića i "njegovom učinku".

I Liberalno demokratska partija je najavila da će glasati protiv izbora Radovana Jelašića za guvernera Narodne banke Srbije., jer u toj dstranci smatraju da je guverner deo političke borbe i podele kolača među strankama.

Međutim, sa izborom guvernera posao nije završen, jer predstoji izbor članova sveta NBS.

Odbor za finansije se saglasio da se Savet NBS bira posle izmena i dopuna Zakona o Narodnoj banci, kao i da u tom telu budu stručne nestranačke ličnosti.

Kontrola finansiranja stranaka

Članovi Odbora Skupštine Srbije za finansije izabrali su danas i radnu grupu za kontrolu izveštaja o finansiranju redovnog rada političkih stranaka u 2006. godini.

Radna grupa, u kojoj su predstavnici stručnih službi Skupštine, obavezna je da u roku od 30 dana dostavi izveštaj Odboru za finansije.

Članovi Odbora su se saglasili da od Narodne banke Srbije zatraže da dostavi izveštaj o finansijskom planu za 2006. godinu i završnom računu i izveštaj nezavisnog revizora o završnom računu za 2006. godinu.

Na današnjoj sednici Odbora rečeno je kako se očekuje da kontrola finansijskih tokova u Srbiji bude mnogo bolja nakon formiranja Državne revizorske institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

20 h

Podeli: