Novčana naknada zbog rasnog napada

Opštinski sud u Nišu presudio da se Dragiši Ajdareviću isplati 150.000 dinara na ime odštete zbog fizičkih i duševnih bolova.

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2007.

12:00

Default images

Odštetu će, po presudi, platiti Oliver Mirković i Nataša Stojanović, koji su učestvovali u napadu 8. aprila 2000. godine, kada je petnaestogodišnjeg Dragišu Ajdarevića koji se u društvu sa drugom Milošem Stamenkovićem vraćao iz prodavnice, sačekala grupa mlađih skinhedsa.

U trenutku kada su prolazili pored njih jedno lice iz grupe je doviknulo Dragiši: "Je li bre! Jesi li ti Ciganin?", da bi nakon toga čitava grupa opkolila Dragišu i počela da ga udara pesnicama i nogama po glavi i čitavom telu.

Jedna devojka iz grupe, kasnije identifikovana kao Nataša Marković, je Dragišu gađala praznom flašom, ali ga nije pogodila jer se on pomerio.

Dok su ga tukli, skinhedsi su mu skinuli jaknu i majicu tako da je bio polunag. Sve vreme dok su ga udarali skinhedsi su Dragišu vređali i vikali mu: "Ciganine! Šta ćeš ti u Srbiji?!".

Kako je u međuvremenu Dragišin drug otrčao sa mesta događaja i o napadu obavestio Dragišinog oca Nebojšu Ajdarevića, on je sa suprugom, ćerkom i sinom ubrzo stigao ispred prodavnice, gde je video svog sina kako leži na zemlji.

U tom trenutku jedan od napadača mu je uzviknuo: "Cigani! Šta ćete vi ovde? Ovo nije vaša zemlja!", a zatim su i njega napali ali su se, usled otpora koji je pružio, razbežali. Kod Dragiše Ajdarevića konstatovane su lake telesne povrede.

FHP je saopštio i da, sa obzirom na činjenicu da je tada maloletni, Dragiša Ajdarević bio žrtva ozbiljnog rasističkog napada, dosuđeni iznos obeštećenja ne predstavlja dovoljnu satisfakciju za žrtvu, te je uložio žalbu na presudu Opštinskog suda u Nišu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: